Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jaloers type? Dit doe je eraan!

Jaloers type? Dit doe je eraan!

Jaloers type? Dit doe je eraan!

Jaloers zijn, bekennen dat je afgunstig bent op de promotie van je collega, de leukere baan van je vriendin, de slanke lijn van je zus, jouw beste vriendins partner, dure auto of culinaire kwaliteiten, wordt vaak als een slechte, nare eigenschap gezien. Wat kun je er aan doen? We vroegen het psycholoog Roos Woltering.

Wees een beetje lief voor jezelf

Iedere gek heeft immers zijn gebrek. Op het moment dat jij accepteert dat je last hebt van jaloerse trekjes, ben je al op de helft.

Zoek het achterliggende gevoel uit

Zoek het achterliggende gevoel uit en vind uit wat het over jezelf zegt. Vaak zegt het iets over de droom die je hebt of een stil verlangen. Door dat uit te spreken, haal je een hoop negativiteit weg.

Relativeer

Hoe erg is het eigenlijk om groen te zien van jaloezie omdat jouw vriendin een nieuwe Chanel-tas koopt of gaat trouwen op de Malediven. Wie zou dat niet zijn?

Roddelgedrag

Op het moment dat je merkt dat je jaloers bent op je vriendin, plaats je haar boven jezelf. Om haar naar beneden te halen, is het aanlokkelijk negatieve verhalen te vertellen om haar in een slecht daglicht te stellen. ‘Ze werkt dan wel vier dagen en heeft drie kinderen, maar haar man gaat wel vreemd en ik heb gehoord dat ze al een jaar geen seks hebben gehad.’ Roddelgedrag verstrekt juist jullie verwijdering. Niet doen dus.

Trek de angel eruit

Op het moment dat je uitspreekt dat je jaloers bent op jouw vriendin, kan zij je van dat gedrag afhelpen. Vaak is er dan al snel niets meer aan de hand.

Hoe jaloers ben jij?