Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Eten vlak voor het slapengaan? Dat kun je beter niet doen!

Eten vlak voor het slapengaan? Dat kun je beter niet doen!

Eten vlak voor het slapengaan? Dat kun je beter niet doen!

Het is een veelgehoord advies: je kunt beter niet meer eten na acht uur ’s avonds. Het is (helaas) geen fabeltje en hier lees je waarom.

Allereerst: je komt niet méér aan van late night calorieën dan van de calorieën die je overdag eet – dat is wél een fabeltje.

Vette onzin
Dat je lijf die calorieën sneller omzet in vet is niet bewezen, dus later op de avond eten levert je geen extra pondjes op. De reden waarom je het beter niet kunt doen, is dat maaltijden vlak voor bedtijd brandend maagzuur kunnen veroorzaken. Of in het ergste geval: gastro-oesofageale refluxziekte, een aandoening die ontstaat als de maaginhoud geregeld kan terugstromen naar de slokdarm.

latenightsnack

copyright: giphy

Klachten
Bij mensen met refluxziekte sluiten de spieren aan de voet van de slokdarm niet (goed) nadat ze hebben gegeten. Maagzuur en enzymen hebben dan vrij spel om naar plekken te gaan waar ze niet thuishoren. En dat brengt klachten met zich mee, zoals brandend maagzuur, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, en soms heesheid, moeite met slikken of een chronische hoest.

Skippen
Als je kort na het eten van een maaltijd gaat slapen, verlies je het voordeel van de zwaartekracht die maagzuur en enzymen laag houdt. Is het even niet anders en wordt het een latertje na een drukke dag? Skip dan in elk geval vette voedingsmiddelen waarmee je spijsvertering moeite heeft. Ook alcohol, cafeïne, chocolade en koolzuurhoudende dranken kun je beter links laten liggen.

 

Lees ook:

Bron: Libelle.nl