Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is twee keer per dag ontbijten gezond?

Is twee keer per dag ontbijten gezond?

Is twee keer per dag ontbijten gezond?

Kijk op een willekeurig Instagram account, en je ziet een overdaad aan prachtig uitziende ontbijtjes. Een smoothie bowl hier, een schaaltje havermout daar… Ook de foodblogs rijzen de pan uit. Dat geeft ons zoveel inspiratie, dat we stiekem wel meerdere keren per dag zouden willen ontbijten. En nu blijkt dat dit dus nog gezond is ook!

Dit is nou eens een onderzoek waar we wat aan hebben. Twee keer per dag pancakes eten, omdat het goed voor ons is? Pas de problème.

Het Nationale Schoolontbijt

Dit onderzoek is gestart na een Amerikaans initiatief – Het Nationale Schoolontbijt – waarbij kinderen op school kunnen eten voor de lessen beginnen. Dit omdat kinderen uit arme gezinnen in Amerika vaak met een lege maag naar school worden gestuurd uit geldnood. Maar de ouders die hun kind wél van een ontbijtje kunnen voorzien, zijn nu bang voor overgewicht bij hun kroost door de dubbele eerste maaltijd.

Onterechte zorgen

De zorgen van die ouders is onterecht, zo blijkt uit onderzoek van het Rudd Center for Food Policy and Obesityaan de universiteit van Connecticut. Onderzoeksters Marle Schwartz onderzocht leerlingen van 12 scholen, en legde vast hoeveel keer zij ontbeten, wat hun gewicht was en noteerde een aantal andere gezondheidsaspecten.

Niet ontbijten slechter

Wat bleek? Kinderen die niet ontbeten hadden een slechtere gezondheid en meer kans op gewichtsproblemen dan kinderen die twee keer een hapje in de ochtend tot zich namen. Want met een volle maag ga je minder snel snaaien tussendoor – en dat blijkt sneller kwaad te doen. Helaas geen vrijbrief voor twee porties baked oats én een chocolade croissant in de ochtend, maar een groot ontbijt zullen we voortaan braaf tot ons nemen. Fave meal of the day!

Lees ook: