Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is de reden waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen

Dit is de reden waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen

Dit is de reden waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen

Mannen zouden minder vaak kampen met depressieve gevoelens dan vrouwen. Dit meldt het Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Terwijl dit wereldwijd erkende fenomeen eerst voornamelijk geweten werd aan hormonen, blijkt nu een andere factor een grote rol te spelen.

Sociale factoren
Het blijkt dat vrouwen tot twee keer vatbaarder voor depressies zijn dan mannen, en dat dit patroon wereldwijd wordt erkend. Niet hormonen zijn de boosdoener hiervoor, maar sociale factoren zouden een nog grotere invloed hebben op dit verschil tussen de beide seksen.

Stress
Door sociale factoren ervaren vrouwen namelijk meer stress dan mannen. En stressgevoelens zijn een van de grootste aanstichters van depressies. Daar waar mannen voornamelijk stress krijgen van problemen op het werk of een echtscheiding, krijgen vrouwen al neerslachtige gevoelens na het hebben van een conflict. Vrouwen zouden dan ook vaker langer rondlopen met gedachten over de ruzie, en die gedachten zouden vaker negatief zijn.

Genderongelijkheid
Dat er zo’n verschil is tussen stress triggers tussen de beide geslachten, is volgens WHO te wijten aan de genderongelijkheid. Doordat vrouwen vaker last hebben van sociale ongelijkheid en het gevoel hebben zich te moeten bewijzen, krijgen ze extra stressgevoelens. Door deze stress krijgen ze dus weer meer kans op depressies. Landen met de hoogste depressiecijfers, hebben dan ook de grootste ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Bron: Nieuwsblad.be

Lees ook: