Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is mijn huwelijk nog te redden?

Is mijn huwelijk nog te redden?

Is mijn huwelijk nog te redden?

Joyce, 33: Is mijn huwelijk nog te redden? Ik hou nog van mijn man, maar er is geen intimiteit meer. Ik heb deze intimiteit bij iemand anders gevonden.

De scheiding is aangevraagd, maar ik ga mijn man steeds meer missen. Op het intieme vlak was ik op het laatst bang voor mijn man. Hij was erg egoïstisch. Kan het intieme gevoel weer terugkomen?

Coach Sandra
Jullie hebben al een hele heftige stap genomen door de scheiding aan te vragen en nu merk je dat je je man steeds meer gaat missen. Aan de andere kant was je op het laatst een beetje bang van hem, omdat hij erg egoïstisch was. Dit moet een hele onzekere tijd voor je zijn. En verwarrend ook.

Coaching
In elk huwelijk is wel eens wat. Dat klinkt als een dooddoener, maar het is echt waar. Ook 30 jaar geleden waren de huwelijken niet altijd koek en ei, alleen zag je dat veel minder omdat men dat nou eenmaal niet deed. Je bleef bij elkaar, hoe dan ook. Waarschijnlijk is dat het ene uiterste, vandaag de dag lijkt het andere uiterste. Tegenwoordig is scheiden maatschappelijk geaccepteerd, dus men doet het ook sneller en vaker. De cijfers liegen er niet om. Inmiddels zijn we ook zo een beetje opgevoed, als het niet meer leuk is dan kiezen we voor ons zelf en gaan we uit elkaar. Het lijkt wel als of er minder gevochten wordt voor een huwelijk. Ik ga ervan uit dat de stap om te scheiden echt niet makkelijk is, dus jullie zullen daar absoluut je goede redenen voor hebben.

Ik wil je wel een aantal kritische vragen stellen die je aan het denken kunnen zetten.
– In hoeverre is het voor jou zelf acceptabel om een paar jaar lang een huwelijk te hebben dat niet zo lekker loopt? Welke overtuiging heb jij ten aanzien van het huwelijk?
– Moet het altijd leuk en gezellig zijn? Of kun je ook accepteren dat het soms niet zo lekker gaat?
– En hoelang is dat ‘soms’ bij jou? Een paar maanden of kan dat ook een paar jaar zijn?
– Wat moet er ‘slecht’ zijn aan je huwelijk wil je komen tot een scheiding?
– Wat betekent het voor je dat jij je man gaat missen? Denk eens aan wat jullie samen hebben opgebouwd.

Je schrijft ook dat je intimiteit bij een ander hebt gevonden. Het is een utopie om te denken dat je voor de rest van je leven alleen nog maar gevoelens hebt voor je eigen man en geen gevoelens meer zult hebben voor een ander. We zijn allemaal van vlees en bloed en hebben allemaal gevoel. Zo zien we heus nog wel die andere aantrekkelijke man waar we een goede klik mee hebben en waar we zelfs een relatie mee zouden kunnen hebben ware het niet dat we al voorzien zijn. Op het moment dat je dit accepteert, is het een stuk makkelijker te handelen naar een verliefdheid. Verliefdheid gaat per definitie over. Denk maar aan al die vriendjes van school vroeger waar je verliefd op bent geweest. Dat is nu over.

Zo ook met een nieuwe relatie. In het begin ben je verliefd en zie je alleen maar de leuke dingen. Na verloop van tijd, zo’n 1,5 tot 2 jaar later, zie je ook de minder leuke kanten en gaat de verliefdheid over in een vorm van houden van of niet. Als dat laatste gebeurt, ben je gescheiden van je man en heb je geen nieuwe vriend meer. Of dat erg is of niet, laat ik aan jou over. Dat kan ik niet beoordelen. Ik weet ook niet of de reden van jullie scheiding ligt in het feit dat jij verliefd op een ander bent geworden. Of dat je intimiteit bij een ander hebt gevonden.

Het gevoel voor je man zit dieper dan een verliefdheid, anders waren jullie waarschijnlijk niet getrouwd. Jullie hebben al een leven samen opgebouwd. Al dat soort dingen spelen mee bij het gevoel van houden van. Een huwelijk is meer dan alleen gevoelens voor je man, al die andere dingen tellen ook en dragen ook weer bij aan het houden van. Dus in antwoord op je oorspronkelijke vraag: ja, je gevoel voor je man kan zeker terug komen.

Wat niet weg neemt dat jullie best het een en ander hebben om aan te werken. Een relatie heb je natuurlijk wel met z’n tweeën, dus hij heeft ook zeker een aandeel.

Tips
Mijn tips aan jou zijn:
denk echt eens heel goed na over jouw overtuigingen t.a.v. het huwelijk en scheiden. Het feit dat jij je man mist zegt heel veel, je hebt toch nog gevoelens voor hem anders zou het je koud laten. Realiseer je dat een huwelijk soms best een periode van een paar jaar niet zo lekker kan gaan. Als je bedenkt dat je misschien wel 50 jaar getrouwd zult zijn, vallen 3 jaar een mindere periode best mee.

Focus op de momenten die wel goed gaan en geniet daar intens van! Creëer dat soort moment ook.
Ga met zijn 2-en in relatietherapie zodat jullie in een veilige omgeving kunnen zeggen wat gezegd moet worden en elkaar weer terug gaan vinden, ook op intimiteit gebied.