Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is 40+ te oud voor een baby?

Is 40+ te oud voor een baby?

Is 40+ te oud voor een baby?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: is veertig jaar te oud voor het krijgen van een kind. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers: Kinderen of Zwanger.

Forummer Kapara heeft samen met haar partner besloten voor een tweede kind te gaan. Ze is 40 jaar, maar voelt zich naar eigen zeggen helemaal nog niet oud. Toch heeft ze het idee dat ‘de maatschappij’ 40+ moeders wél te oud vindt. Ergens is ze ook wel huiverig, omdat de kans op een gezond kindje nu iets kleiner is. Wat vinden de andere forummers?

redcap: “Bij mijn eerste kind was ik 38 en toen onze dochter werd geboren was ik 42, bijna 43. Ik weet niet beter en ze houden me jong. Ik vond als kind mijn moeder stokoud. Terwijl die op mijn leeftijd pubers had, met de oudste zelfs al uit huis.”

handigmetgeld: “Biologisch gezien is de ideale leeftijd om kinderen te krijgen tussen de 18 en 28 jaar. De meeste vrouwen in onze maatschappij krijgen kinderen tussen de 25 – 35. Boven die leeftijd nemen de gezondheidsrisico’s hard toe. Je voelt je niet oud, maar dat ben je natuurlijk wel. Maar of je je daardoor moet laten weerhouden, dat moet je vooral zelf weten.”

Cateautje: “Ik zeg doen! Zelf heb ik om dezelfde reden voor één kind gekozen en daar heb ik nu spijt van. Leg alle eventuele bezwaren van mensen lekker naast je neer.”

Robyn89: “Te oud, te jong, ‘de maatschappij’ vindt er altijd wel iets van. Ik ken zowel jonge als oudere moeders en ze zijn allemaal prima ouders.”

Lolly3: “Mijn nicht is 22 en heeft zes kinderen! Allemaal van verschillende vaders. Op de tweeling na dan. Tenminste dat hopen we dan maar. Een collega van me is juist weer 42 met slechts één kind. Ik denk dat ik die laatste toch liever als ouder heb. Lukt het financieel, qua ruimte en heb je er de tijd en energie voor? Ja? Dan zou ik het vooral doen. Al is een beetje extra anti-rimpelcrème of botox misschien geen slecht idee. Je wilt natuurlijk niet dat zo’n snotneus straks op het schoolplein zegt: is dat jouw oma?”

GrimbleGrumble: “Ik vind 40 te oud. Je zit in een andere levensfase, waarin voor een baby zorgen niet direct past. Al voelt dat voor iedereen anders natuurlijk.”

RedBaron: “Zolang het op de natuurlijke manier nog lukt ben je niet te oud. In mijn vrienden- en kennissenkring zijn er slechts een paar die nog geen kinderen hebben. De rest heeft al één of meerdere kinderen. Wij zijn allen rond de 27 en 28 jaar. Voor mij is 34 jaar toch wel de max.”

Nelladella1: “Ik ben zelf 42 en zwanger. Ik heb de afgelopen zeven maanden twee (vroege) miskramen gehad. Het zwanger worden ging elke keer vlot, alleen de zwangerschap zelf is heel erg spannend. Ik was 29 met mijn oudste kind, 34 bij de tweede. Mentaal gezien zie ik er geen probleem in. Van andere vrouwen hoor ik wel dat het zwaarder is om op latere leeftijd zwanger te zijn, maar zelf voel ik geen verschil met twintig jaar geleden.”

Lees ook:

Opvoeden: je gezicht in de plooi houden kan knap lastig zijn
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas