Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Moe, slechter geheugen? Dit is de invloed van je menstruatie op je hersenen

Moe, slechter geheugen? Dit is de invloed van je menstruatie op je hersenen

Moe, slechter geheugen? Dit is de invloed van je menstruatie op je hersenen

Ongesteld zijn is nooit een pretje. Buikkramp, rugpijn, pijnlijke borsten. Maar dat zijn niet de enige vervelende klachten tijdens je menstruatie. Want je menstruatie heeft dus ook invloed op je hersenen. Kun je je moeilijk concentreren of laat je geheugen je in de steek? Dan kan dit zomaar te maken hebben met je menstruatie.

De invloed van je menstruatie

Tijdens je menstruatie zou het zomaar eens kunnen zijn dat je heel snel afgeleid bent, dat je je moeilijk kunt focussen en er eigenlijk gewoon niet helemaal bij bent. Dit zou zomaar eens een ‘brain fog’ kunnen zijn. Neurowetenschappen Dr. Kristen Willemier legt aan Mind, Body & Green uit dat die ‘brain fog’ meerdere oorzaken kan hebben, waaronder je menstruatie. Hierdoor is het lastiger om je te concentreren. Dit komt omdat je oestrogeen en -progesterongehalte tijdens je menstruatie laat zijn, en dat heeft ook invloed op je hersenen. Die ‘brain fog’ kan er daardoor ook tot leiden dat je sneller moe bent, maar ook slechter slaapt.

Slecht geheugen

Ook kan een laag oestrogeengehalte tijdens je menstruatie ervoor zorgen dat je geheugen je in de steek laat. Oestrogeen heeft namelijk invloed om de groei en overlevingskans van de nieuwe neuronen in de hippocampus. En dat is nou juist precies het gedeelte van je hersenen dat gaat over je geheugen. Het wordt daarom niet alleen lastiger om dingen te onthouden, maar ook je productiviteit kan aanzienlijk minder worden.

Lees ook
Weer wakker met hoofdpijn? Dit kunnen de redenen zijn

Hoofdpijn

En als laatste hoofdpijn. Iets wat we allemaal wel eens hebben ervaren tijdens onze menstruatie. Dit kan komen door een laag ijzergehalte vanwege het bloedverlies, maar ook door een schommeling in je hormoonspiegel. Daarom is hoofdpijn ook een van de meest voorkomende kwalen tijdens de menstruatie. Je kunt altijd even met je huisarts overleggen als jij hier veel last van hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld extra ijzer gaan slikken of andere medicatie die pijn wat kan verlichten. Ook helpt het om voldoende water te drinken, dan zul je in ieder geval geen hoofdpijn krijgen door dehydratatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages