Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom keuzestress ons leven meer beïnvloedt dan je denkt

Waarom keuzestress ons leven meer beïnvloedt dan je denkt

Waarom keuzestress ons leven meer beïnvloedt dan je denkt

We herkennen allemaal wel de momenten dat je je onbewust verliest tijdens het boodschappen doen omdat je zoveel keuzes moet maken. Je moet immers de producten filteren, alle verpakkingen afstruinen en dan ook nog de prijs bekijken. Of als je bijvoorbeeld ’s ochtends outfitstress hebt en de kledingstukken door de kamer vliegen, omdat je niet weet wat je met elkaar moet combineren. Precies. Dat is keuzestress, de kunst van het kiezen, het is tegenwoordig een echt fenomeen.

We leven vandaag de dag in een maatschappij die overheerst wordt door vraag en aanbod. Kortom: de keuze is reuze, maar werkt dat keuzeproces nou precies hoe ga je daar nou goed mee om?

Keuzestress

Stel, je bent boodschappen aan het doen voor een lekkere uitgebreide borrelplank en je staat voor het schap met kaasjes en worst. Vervolgens begint je keuzeproces. Keuze één: wat voor soort kaas en/of worst wil ik? Keuze twee: Ben ik merkgevoelig? Ga ik voor A-merken, het huismerk of de goedkope optie? Keuze drie: hoeveel heb ik nodig van deze producten? Goedkopen opties gaan vaak gepaard met grote aantallen, waarbij duurdere opties zorgen dat je ze minder snel aanschaft. Barry Schwartz schrijft in zijn boek The paradox of choice dat er maar liefst 230 soorten soep, 175 soorten theezakjes en wel vijftien extra-virgin olijfolies zijn. Echt, why?

Less is more

Een paar jaar geleden is er een onderzoek gedaan, beter bekend als The Jam Experiment, waar potten jam in verschillende hoeveelheden werden aangeboden. Wat bleek? Bij vier keer zo weinig keuze werden er tien keer meer aankopen gedaan. Een gelimiteerd of overzichtelijk aanbod geeft een gevoel van controle. Maar bij een enorm aanbod, zoals bijvoorbeeld in de supermarkt, gaan er dagelijks zoveel opties en gedachten door je hoofd dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Lees ook
Altijd keuzestress bij het uitzoeken van een film of serie op Netflix? Vanaf nu niet meer

Nieuwe gedragspatronen

Toch is keuzestress niet per se iets verkeerds. Problemen met keuzes maken in de supermarkt kun je natuurlijk breder trekken naar andere facetten in je leven. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke keuzes op het gebied van werk. Het blijkt dat je enorm veel over jezelf leert door keuzes te maken. Nadat je een keuze hebt moeten maken, voel je uiteindelijk vanzelf aan of iets goed voelt of niet. Zolang je blijft luisteren naar jezelf, kun je niet verkeerd kiezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock