Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Interview met Belinda Bauer

Interview met Belinda Bauer

Interview met Belinda Bauer

Uitgekeken op Saskia Noort of Esther Verhoef? Er is een nieuwe thrillerschrijfster met een origineel debuut. De Engelse thrillerschrijfster Belinda Bauer verteld over haar spannende thriller Rusteloos land en haar schrijfplannen voor de toekomst.

Belinda Bauer heeft veel goede recensies gekregen over haar debuut Rusteloos land. Rusteloos land gaat over de twaalfjarige Steven. Steven woont met zijn kleine broertje, moeder en oma in een dorpje in Engeland. De mistroostige sfeer krijgt je al direct in zijn greep, want Stevens gezin is arm en zijn leven is niet makkelijk. Zijn oma is een norse, teruggetrokken vrouw, die nog steeds niet over de moord op haar zoon Billy heen is. Stevens moeder is hierdoor ook nogal uit haar humeur, en de stress reageert ze vooral op Steven af. Steven is verdrietig dat zijn kleine broertje Davey altijd wordt voorgetrokken en heeft genoeg van de grimmige sfeer in huis.
Als hij het lijk van zijn overleden oom Billy vindt, redeneert Steven, zullen zijn moeder en oma hem eeuwig dankbaar zijn en wel hun liefde voor hem kunnen uiten.
Daarom gaat hij graven, net zo lang totdat hij Billy’s lichaam vindt. Dan heeft hij een idee: waarom schrijft hij de moordenaar van Billy niet? Die zit toch in de gevangenis. De kindermoordenaar gaat er gretig op in en zonder dat iemand het weet begeeft Steven zich in een gevaarlijke situatie…

Rusteloos land is een boek waarbij je niet meer kunt stoppen met lezen tot je het uit hebt. Door de beeldende schrijfstijl wordt je helemaal het verhaal ingetrokken. Aangezien het ook vanuit het perspectief van de seriemoordenaar wordt geschreven, is het extra spannend. Ook de sfeer van het naargeestige heidengebied waar Steven woont komt goed uit de verf. Het is ook weer eens wat anders om een thriller te lezen vanuit het oogpunt van een kind. Een aanrader voor het najaar.

Een paar vragen aan Belinda Bauer:

1. Dit boek is gebaseerd op een echte gebeurtenis. Kun je hier iets meer over vertellen?
Voor dit boek heb ik me laten inspireren door het geval van Keith Bennett, een van de laatste vijf kinderen die in 1961 het slachtoffer zijn geworden van Ian Brady en Myra Hindley in Yorkshire (Engeland). Ze zijn begraven op de heide en werden de “heidemoorden” genoemd. Nog steeds staan ze in het geheugen gegrifd van de Engelse bevolking. Het enige lichaam dat nooit gevonden is is dat van Keith, en zijn moeder blijft aan de moordenaar vragen of die haar wil vertellen waar hij Keith begraven heeft. Ik speculeerde hoe zo’n onopgeloste tragedie de familie voor generaties kan tekenen.

2. Hoeveel kinderen worden er jaarlijks vermoord in Groot-Brittannië?
Ik ben geen expert, maar voor zover ik weet worden er hier niet heel veel kinderen vermoord. Als ze worden vermoord, krijgt het veel media-aandacht. Oudere kinderen, zoals tieners, lopen een groter risico. Triest genoeg lopen kleine kinderen het grootste risico om vermoord te worden door een familielid. Moorden door een vreemde komen ook wel voor, zoals in elk land, maar niet vaak.

3. Hoe is het je gelukt om je in de seriemoordenaar in te leven?
In mijn jeugd was ik geïnteresseerd in seriemoordenaars en waargebeurde verhalen over criminaliteit. De twee beste boeken over dit onderwerp die ik heb gelezen zijn Stranger beside me, over Ted Bundy en Shot in the Heart, over Gary Gilmore. Dit zijn meer analyses van de psychologie achter de moorden dan een beschrijving van de moorden zelf; ik houd meer van een ‘whydunit’ dan van een ‘whodunit’.

4. Lijkt Steven op jezelf in je kinderjaren?
Er zijn zeker dingen die overeenkomen, ik was ook wat eerder volwassen dan andere kinderen en erg serieus, het liefst speelde ik alleen. Mijn familie was ook arm en we leefden in een erg klein, krap, klam huisje in Devon en er groeide echt schimmel in de badkamer! We hadden geen telefoon, auto of wasmachine, en dan waren we zelfs niet eens de armsten van alle mensen die we kenden. Waarin ik echter verschil van Steven is dat mijn familie erg close was. Ik heb dit boek ook opgedragen aan mijn moeder, omdat ik niet wilde dat mensen zouden denken dat mijn moeder me ook zo verwaarloosd had!

5. Hoe lang heb je erover gedaan om dit boek te schrijven?
Ongeveer vijf maanden. De uitgever vond het echter een beetje kort, dus om het af te ronden was ik ook een paar maanden bezig.


6. Kunnen we ons verheugen op nog meer thrillers van jouw hand?
Ja. Mijn volgende boek zal weer een thriller worden. Het komt in januari in Engeland uit en het heet ‘Darkside’.
Het speelt zich af in hetzelfde dorpje als Rusteloos land, maar het is geen vervolg. Ik werk nu aan mijn derde thriller en ik heb plannen voor nog meer boeken!

7. Wat is de boodschap die je met Rusteloos land aan je lezers wilt geven?
Rusteloos land is een vrij duister verhaal, maar de boodschap is hoop. Steven verliest nooit de hoop dat zijn situatie beter zal worden, en ik denk dat zijn vastberadenheid en geduld inspireren. Ik hoop dat de lezers dit ook zo zullen ervaren.

Rusteloos land is uitgegeven door A.W Bruna en kost € 15,00.