Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Val jij vaak in slaap voor de televisie? Dat is geen goed teken

Val jij vaak in slaap voor de televisie? Dat is geen goed teken

Val jij vaak in slaap voor de televisie? Dat is geen goed teken

Heel de dag ben je bezig met alle ballen in de lucht houden. Als je ‘s avonds eindelijk tijd hebt voor jezelf én voor die leuke serie, kom je pas tot rust. Niet heel gek als je dan voor de televisie in slaap valt. Voor je het weet is het uren verder en word je midden in de nacht wakker met de televisie nog aan. Klinkt onschuldig, maar dat is het niet. Het heeft namelijk nogal wat vervelende gevolgen.

Geen ontspanning

Allereerst zal het dutje dat je voor de televisie doet niet heel ontspannend werken. Het zit namelijk zo: als je een serie kijkt, worden je hersenen actief, omdat je alles wat je op het beeldscherm ziet verwerkt. Er ontstaat een alertheid. Wanneer je in slaap valt, staat dit deel van je hersenen nog ‘aan’ en dat zal ervoor zorgen dat je niet 100% ontspannen bent.

Blauw licht

Je hebt vast weleens gelezen dat blauw licht een flinke boosdoener is op slaapgebied. Door blootgesteld te worden aan blauw licht vlak voor het slapen, maak je minder van het slaaphormoon melatonine aan. Dit is ook de reden dat het verstandig is om niet vlak voor het slapen op je telefoon te zitten. Maar televisie kijken op een groot scherm, is eigenlijk nog erger. Als je in slaap valt voor de televisie word je zelfs tijdens het slapen blootgesteld aan blauw licht. Je snapt het al: not good!

Geen diepe slaap

Door de achtergrondgeluiden van de televisie zal je niet in een diepe slaap komen. Je blijft in een lichte slaap. Hierdoor heb je meer kans om tussendoor wakker te worden en je raakt er minder uitgerust door. De kans is dus groot dat je niet heel fris en fruitig wakker wordt na het slapen voor de televisie. Waarschijnlijk voel je je nog steeds moe.

Lees ook
Fun fact: je bent net zo brak na een aantal wijntjes als wanneer je een nacht niet slaapt

Voordelen

Oké, speciaal voor degenen die vaak voor de televisie in slaap vallen, hebben we ook wat voordelen op een rij. Ten eerste: als je hoofd vol met gedachtes zit, kunnen de achtergrondgeluiden van de televisie je ook kalmeren. Daarnaast verbrand je gek genoeg meer calorieën als je op de bank slaapt, dan wanneer je in bed slaapt. Ook is regelmatig op de bank slapen best duurzaam, want hierdoor hoef je je beddengoed minder vaak te wassen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Famme | Beeld: Getty Images