Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > In de woning blijven na de scheiding

In de woning blijven na de scheiding

In de woning blijven na de scheiding

Anoniem, 43: Hoe kan ik in mijn huis blijven wonen na de scheiding?

Wij gaan uit elkaar, maar ik wil samen met mijn dochter in mijn huis blijven wonen. Mijn man heeft altijd de financiën geregeld en wil het nu ook regelen, maar dan op de, voor hem, makkelijke manier en dat is verkopen. Omdat ik er weinig van weet gaat hij er vanuit dat ik daar genoegen mee neem. dat doe ik dus niet. Daarom mijn vraag, waar vind ik goede en betrouwbare informatie hierover?

Coach Denise
Om in de woning te kunnen blijven wonen, zullen jullie samen de woning en de schuld moeten verdelen. Dit is onderdeel van de totale afspraken in het kader van jullie echtscheiding. Andere aspecten hierbij zijn verdeling van het pensioen en alimentatie. Allereerst wil ik je aanraden om hierbij een deskundige in te schakelen, want er komt veel bij kijken.

Begin om alle relevante informatie over je huis en je hypotheek te verzamelen: wat is de WOZ-waarde van de woning (deze kun je vinden op het aanslagbiljet van de gemeente dat je wellicht net ontvangen hebt, dit ontvang je jaarlijks). Ook de jaaropgaaf van de hypotheek ontvang je waarschijnlijk in deze periode. Kijk voor informatie over uit elkaar gaan en de eigen woning op de website van Eigen Huis. Ook op deze website vind je veel betrouwbare informatie.

Verzamel informatie over eventuele schulden en inkomen
Het is ook van belang wat de waarde van de woning is ten opzichte van de hypotheek. Enkele jaren geleden hadden veel woningen een overwaarde, maar door de crisis op de woningmarkt zijn er tegenwoordig helaas ook woningen waarbij de schuld hoger is dan de waarde.

Maak een afspraak met de bank waar je hypotheek is afgesloten en laat hen vertellen wat de mogelijkheden zijn om in de woning te blijven wonen.

Tips
Voor mensen die een scheiding overwegen of er middenin zitten geef ik de training Regel ‘t. Kijkvoor meer informatie op mijn website.