Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik zou zo graag mezelf worden…

Ik zou zo graag mezelf worden…

Ik zou zo graag mezelf worden…

Quita (35): Door mijn opvoeding cijfer ik mezelf altijd weg. Hoe kan ik leren dat niet te doen en me er ook niet schuldig over te voelen?

Ik ben opgevoed met het devies: niet opvallen, je rustig houden, anderen niet tot last zijn. Hierdoor pas ik mij steeds sterk aan anderen in mijn omgeving en kan ik nooit echt mijzelf zijn. Ik weet niet eens precies wie dat is, mijzelf. Ik probeer het wel eens, door bijvoorbeeld muziek op te zetten die ik leuk vind en anderen niet, maar dan voel ik me zo schuldig dat het snel weer uit gaat. Hoe kan ik toch leren mezelf niet weg te cijferen en me er ook niet schuldig over te voelen?

Coach Willemijn
Waarschijnlijk voel je al een tijdje dat er iets in je knaagt. Je bent je bewust geworden van je eigen gedrag en wil hier graag iets aan veranderen.

Je hebt al ontdekt dat de basis voor je gedrag gelegd is in je opvoeding. Je ouders zijn op hun beurt waarschijnlijk zelf ook weer zo opgevoed. Zo wordt dat doorgegeven van generatie op generatie. Daar is niks mis mee. Zij wisten niet beter en hebben vast het beste van zichzelf gegeven. Maar nu ben jij erachter gekomen dat dit je niet meer past. De bloem wil uit de knop en gaan bloeien! Hoe kan je dat bereiken?

Coaching
Je bent er ergens in je leven van overtuigd geraakt dat jij er niet toe doet en dat je anderen tot last bent wanneer je jezelf laat zien. Dit is een overtuiging die niet klopt en deze kan omgezet worden. Hoe? Door jezelf net zo belangrijk en leuk te gaan vinden als anderen. Door je niet meer weg te cijferen en schuldig te voelen! Ken je het liedje van Han van Eijk – Leef? Hij zingt: Iedereen is mooi, als je bent wie je bent…jezelf!

Nu zal je denken: ja, makkelijker gezegd dan gedaan! En gelijk heb je!

Het is daarom belangrijk om te onthouden dat veranderen niet vanzelf gaat. Het kost tijd en moeite. Je kunt het vergelijken met op een andere manier leren lopen. Dat gaat niet in een dag! Maar door aardig en positief te zijn tegen jezelf en kleine stapjes te zetten, is het zeker mogelijk! En kan het zelfs leuk zijn!

Je bent zelf al goed begonnen. Omdat je nooit tijd hebt gehad en genomen om jezelf te leren kennen, is het belangrijk hier tijd voor te gaan maken. Zoals je gemerkt hebt zal het in het begin vreemd aanvoelen. Er kunnen allemaal gevoelens omhoog komen, maar dit is oké. Probeer deze er gewoon te laten zijn en te doorleven. Waarom voel je je schuldig als je iets doet wat jezelf leuk vind?

Tips
– Bouw aan je eigenwaarde. Het kan prettig zijn een spreuk uit te zoeken die je krachtig laat voelen. Bijvoorbeeld: Hoe meer ik van mezelf laat zien, hoe meer is er om van te houden. Ook mooi: de songtekst van ‘ik hou van mij’ van Harry jekkers.

– Maak jezelf een tijd tot de belangrijkste persoon in je leven. Dit is nodig om weer beste vrienden met jezelf te worden. Gun jezelf het stapje voor stapje te herontdekken wie je bent, waar je voor staat en wat je leuk vindt. En: gun jezelf ook dat je het een tijdje niet weet, dat je in de war bent en het moeilijk hebt! Dat is ook wie je op dit moment bent en daar is niks mis mee.

– Leer van anderen. Kijk om je heen of er iemand is die je tot voorbeeld kan dienen. Misschien die ene buurvrouw die goed voor zichzelf zorgt en juist een hartelijk, leuk mens is. Of een vriendin, collega of tv-persoonlijkheid. Hoe doen zij dat? Laat je inspireren! Zijn zij iemand tot last als ze zichzelf laten zien? En draai het om voor jezelf: Ben jij iemand tot last als jezelf laat zien? Dit is een idee in je hoofd en je zult versteld staan wanneer je merkt dat vaak juist het tegendeel waar is! Dan wordt het jezelf ontdekken en laten zien een waar feest!

– Wanneer je leert je eigen wensen op een goede manier uit te spreken, ga je er op vertrouwen dat anderen dit ook doen. Zo hoef je niet meer bang te zijn om anderen tot last te zijn: je kunt gewoon je gang gaan en wanneer ze last van je hebben, zullen ze je dit zeggen. Even goede vrienden! En dan kan je kiezen aan hun wens tegemoet te komen of niet.

– Een cursus lichaamswerk zoals yoga kan je helpen weer goed in je lijf te gaan zitten. Waarschijnlijk heb je geleerd veel in je hoofd te zitten. Goed in je lijf zitten maakt het makkelijker je gevoel te volgen en je eigen weg te volgen.

– Weet je hoe je voor jezelf op kan komen, ‘nee’ kan zeggen en je wensen kan uitspreken? Dit zijn vaardigheden die erg makkelijk en goed te leren zijn. Er zijn veel boeken uit de bibliotheek die deze vaardigheden bespreken of misschien hebben vrienden nog wat liggen. Ook zijn er veel cursussen op dit gebied. Een voorbeeld is de cursus ‘over grenzen’ van Robin Norwood.

Plan
– Probeer elke dag of in ieder geval elke week bewust tijd voor jezelf in te plannen. In deze tijd kan je gaan ontdekken wat jij leuk vindt. Je kunt een cursus gaan volgen die je allang leuk leek, een oude hobby oppakken, gaan sporten, wandelen of gewoon een beetje mijmeren. Het kan handig zijn deze tijd echt in je agenda in te plannen: een afspraak met jezelf.

– Maak er een ontdekkingstocht naar jezelf van! Een avonturen reis! Bijvoorbeeld: Kook eens een maaltijd en neem bewust tijd de ingrediënten te proeven. Wat vind je lekker? Welk eten is goed voor jouw lichaam? Hetzelfde geldt voor lichaamsbeweging, aanraking, geuren, geluiden, spullen, kleuren, kleding enzovoorts! Experimenteer en leer! Struin door de tuin of een stad: bezoek een winkel waar je normaal nooit zou komen, pluk een bloem of doe waar je dan ook maar zin in hebt.

– Omring je met spullen, spreuken, liedjes die je inspireren jezelf de moeite waard te vinden of je laten lachen. Zoek een spreuk uit die je je krachtig laat voelen en hang deze op een plekje in huis waar je het vaak tegenkomt, bijvoorbeeld op de spiegel. Herhaal het elke keer voor jezelf.

– Gun jezelf de tijd en wees lief voor jezelf.