Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik wil ermee stoppen

Ik wil ermee stoppen

Ik wil ermee stoppen

Claudia, 37: Na jaren geknokt te hebben voor onze relatie, merk ik dat ik het besluit genomen heb om alleen door te gaan.

We hebben geen ruzie en er is veel respect en genegenheid voor elkaar. Ook laten we elkaar heel vrij. Tijdens relatietherapie zijn we erachter gekomen dat er een moeder-zoon relatie was vanuit zijn kant. Dit is nu een jaar bekend, maar nog steeds is er niets veranderd. Seks is dus het probleem. Ik wil ermee stoppen, maar hij wordt dan echt overstuur. Wat is de beste manier om dit aan te pakken?

Coach Erwin
Je merkt dat je eigenlijk wel (ik lees: van binnen) het besluit hebt genomen om alleen door te gaan. Er is wel respect, genegenheid en het vrijlaten van elkaar, maar ik lees dat een moeder-zoon relatie van zijn kant jullie in de weg zit. Zelfs nu jullie weten dat dit een probleem is in jullie relatie. Als ik je goed begrijp, wordt hij erg overstuur als je aangeeft te stoppen met de relatie en je wilt weten hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Coaching
Mijn eerste reactie is toch verbazing over de therapie die jullie wel inzicht heeft gegeven over iets (‘een moeder-zoon relatie’) dat tussen jullie in staat, maar niet heeft geholpen om dat tussen jullie vandaan te krijgen. Hierdoor kan het (weer) volop blokkeren tussen jullie. Jammer dat het geen vervolg heeft gekregen. Maar zo ligt het. En jij hebt voor jezelf al besloten: ik wil stoppen en alleen verder met mijn leven.

Ik merk dat je zoekt naar een manier om recht te doen aan wat jullie wel hebben, zoals respect en genegenheid, terwijl je ook een stevige boodschap hebt: ik wil hiermee stoppen. En je vindt het lastig als hij erg overstuur raakt.

Je laat zien dat je volwassen bent, eerlijk een ongemakkelijke en pijnlijke situatie onder ogen ziet, luistert naar je innerlijke kompas, je sterk maakt voor betekenisvol contact met je partner – ook in de huidige fase van jullie relatie. Put daar je kracht uit voor wat je nu te doen staat!

Tips
1) Je kunt ervan uitgaan dat jullie relatie er in de praktijk heel anders uit gaat zien (of en hoeveel je met elkaar nog samen bent, wat je met elkaar nog deelt), maar er blijft van binnen een link tussen jullie, die jullie kunnen blijven koesteren.

2) Eerlijkheid, respect en de wetenschap dat je niets voor eeuwig doorsnijdt, maar een andere vorm moet geven, zijn nu krachtige ingrediënten die je kunnen helpen – en je hebt ze voorhanden!

Plan
Leg je partner uit dat elke relatie die zich wil ontwikkelen, een natuurlijk proces is. Zeg dat de overgang naar een volgende fase, net als groei, met stress en hevige emoties gepaard kan gaan. Vertel je partner dat jullie relatie zoals die nu is voor jou niet langer kan. Dat jullie relatie een andere fase ingaat. Juist omdat jullie relatie veel moois heeft gebracht en veel voor jou betekent, mag het geen knellend ding worden.

Geef elkaar tijdens dit gesprek de ruimte en tijd om afscheid te nemen en te koesteren wat voor speciaals jullie hebben, wat alléén van jullie is. Dat is jullie basis, waarop je ook deze lastige fase aankunt, meemaakt en verdergaat.

Probeer ook hardop naar elkaar te beschrijven hoe jullie het je voorstellen als jullie niet meer samen zijn. Dus welke kansen en mogelijkheden dat biedt.

Boekentip: