Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik voel me niet gezien op mijn werk

Ik voel me niet gezien op mijn werk

Ik voel me niet gezien op mijn werk

Anoniem (35): Ik voel me vaak onzichtbaar, vooral op mijn werk. Hoe ga ik daar mee om?

Sinds een klein jaar heb ik een nieuwe baan en deel ik mijn kantoor met een nogal opzichtig iemand. Iedereen die binnenkomt, praat alleen met haar. Ik voel me daardoor wel eens onzichtbaar. Er zijn geen gezamenlijke pauzes en zomaar een kantoor binnenstappen vind ik moeilijk. Hoe leer ik dan mijn andere collega’s beter kennen? De collega met wie ik op kantoor zit, is nu niet echt iemand die veel MET MIJ een praatje maakt.

Coach Esther
Dapper dat je aan de belt trekt. Je voelt je niet gezien en het feit dat je kamergenoot zich zo makkelijk in het sociale verkeer begeeft, maakt dat je nog sterker geconfronteerd wordt met je gevoel van ‘ik word niet gezien’.

Coaching
Je noemt je kamergenoot ‘opzichtig’. Is dat echt zo? Of is ze gewoon wat extraverter dan jij? Welke aspecten aan je collega vind je prettig? Wat zou je het liefst willen? Dat mensen ook naar jou toe komen? Voel je je alleen onzichtbaar op je werk of ook in andere situaties? Kijk de kunst eens af bij je collega. Wat doet ze? Heeft ze plezier, helpt de manier waarop ze contacten maakt haar ook verder in haar werk?

Onzichtbaarheid op je werk draagt ook niet bij tot hoger opkomen in je werk. Je kunt makkelijk over het hoofd worden gezien. Een beetje herrie maken helpt je om verder te komen. Bijvoorbeeld door tijdens vergaderingen te wijzen op het werk dat je hebt verricht, om je successen te delen, maar ook om anderen te helpen en om hulp te vragen.

Tips
– Het beste is om het gewoon uit te proberen door steeds meer met mensen te gaan praten. Misschien kun je zelfs met je kamergenoot beginnen. Vraag haar maandag eens hoe haar weekend was. En dan vertel je haar wat jij hebt gedaan. Als ze druk is dan kun je haar vragen of het allemaal lukt. Je kunt ook om haar hulp vragen als je ergens mee zit op werkgebied.

– Als je een Human Resource Management afdeling hebt kun je daar ook eens gaan praten. Zij kunnen je misschien helpen met coaching of door je samen te laten werken met een aantal mensen. Zo kun je jezelf steeds meer profileren.

– Zoek ook eens buiten je werk naar een methode om jezelf zichtbaarder te maken. Er zijn sporten zoals karate of Tai Chi waar je heel duidelijk je grenzen aan leert geven. Je leert dan: dit ben ik, dit ben jij en dit is tot hoever mijn grenzen reiken.

Plan
Zo kun je langzamerhand meer plezier krijgen in de interactie. Je zult zien dat als je heel langzaam aan je eigen zichbaarheidsplan werkt, je er steeds meer plezier in zult krijgen. Je kunt daarom je kamergenoot nu vast een beetje dankbaar zijn dat ze je uit je veilige comfortzone heeft gelokt.

Veel succes en plezier!