Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik twijfel zo

Ik twijfel zo

Ik twijfel zo

Miranda, 28: Ik begin dingen en maak nooit af zoals opleiding of een relatie. Ik twijfel altijd over alles en ik kan nooit een keuze maken.

Het voelt alsof alles wat ik doe slecht is. Ik weet niet meer wat ik moet doen.

Coach Sandra
Je schrijft dat je eigenlijk over van alles twijfelt en nooit iets afmaakt wat je begint. Maar het belangrijkste wat je zegt is dat het voelt alsof alles wat je doet slecht is. Dat vind ik nog al een uitspraak die volgens mij ontzettend pijn doet. Zo erg twijfelen is ontzettend vermoeiend en demotiverend en je wordt er gewoonweg ongelukkig van. Dus dat je het even niet meer weet en er iets aan wilt doen is volkomen logisch. En er is ook iets aan te doen, belangrijk is kleine stapjes.

Coaching
Omdat je aangeeft dat het voelt alsof alles wat je doet slecht is ben ik benieuwd naar je verleden, je opvoeding, bepaalde gebeurtenissen die mogelijk kunnen verklaren hoe jij aan dat onzekere gevoel komt. Voor jou is het prettig om er achter te komen wanneer jij je zo bent gaan voelen omdat dat aanvoelt als een beginpunt. Van daaruit kun je starten. Probeer er eens achter te komen op welk punt in je leven je dit voor het eerst merkte, zodanig dat je er last van had. Wat is er rond die periode gebeurd?

Een volgend belangrijk punt is zijn je overtuigingen over bepaalde onderwerpen zoals relatie, opleiding, werk. Hoe denk jij er zelf over als je ergens mee stopt? Wat voor gevoel geeft je dat? Wat merk je in je omgeving? Kijk eens met een schuin oog naar je opvoeding, zonder oordeel, gewoon om te bezien waar het mogelijk vandaan komt.

Daarna lijkt het zaak om voor je zelf kleine stappen te maken in wat je wel weet wat je leuk vindt en wilt. Kleine keuzes zijn ook keuzes en een keuze maken betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor je keuze. Al hoe klein die ook is. Besef dat wat jij wilt er ook mag zijn! Net zo goed als als die anderen. De reden waarom mensen vaak gaan twijfelen, is omdat ze ook niet echt de verantwoordelijkheid voor die keuze willen nemen.

Daarmee gepaard gaat natuurlijk de angst om fouten te maken. Maar zonder fouten kunnen we niet leren. Dus waarom heb je moeite met fouten maken? Kijk weer eens naar je overtuigingen en waarden die hiermee gepaard gaan.

Tips
Het eeuwige twijfelen en geen keuzes kunnen, durven of willen maken is ontzettend vervelend en vermoeiend. Ga stap voor stap aan de slag en realiseer je dat je die niet ineens de grootste keus in je leven hoeft te maken. Over sommige zaken mag je echt wel lang nadenken.

Mocht je op dit vlak meer begeleiding willen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met mij of een andere coach.

Je hoeft er niet mee rond te lopen, je kunt echt leren waar het vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan.