Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik ben nergens écht goed in

Ik ben nergens écht goed in

Ik ben nergens écht goed in

O wat zou ik toch graag kunnen fietsen als Marianne Vos, zwemmen als Ranomi Kromowidjojo en gewichtheffen als de Chinese Wang Mingjuan (nog geen 48kg en 114kg wegdrukken, hallo?!). Wat een talent, discipline en mentaliteit hebben die dames. De sportieve lichamen, juichende armen en overwinningskreten, verbeten blikken en tranen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Normaal heb ik een broertje dood aan Studio Sport. Waarom op de bank naar sport kijken als je ook zelf in beweging kunt komen? Toch is het waar wat ze zeggen: de Olympische Spelen hebben iets magisch. Ik kijk zelfs naar het gebabbel van Mart Smeets, al is het maar om m’n uithoudingsvermogen te testen. Dat deed ik vanmorgen ook in de duinen.

Eigenlijk ben ik gewoon een stumper
Ik heb er zin in. Enthousiast ren ik de eerste heuvel op langs konijntjes die zich verschuilen onder het struikgewas. Ik voel mijn hart sneller kloppen. Boven snuif ik de zilte geur van de zee op. Ik denk aan Marianne Vos en haar overwinningskreet. Opeens besef ik dat ik nooit ergens de beste in zal zijn. Ik finish nooit als eerste bij een hardloopwedstrijd. Een AKO literatuurprijs of Pulitzer? Who are you kidding kid? Ik ben nergens écht goed in. Eigenlijk ben ik gewoon een stumper.

Meedoen is belangrijker dan winnen
Ik begin harder te rennen. Twee keer inademen door mijn neus, twee keer uitblazen door mijn mond. Ik luister naar mijn gehijg en het neerkomen van mijn voeten. Mijn lichaam begint nog harder te gloeien. Ik ben nergens écht goed in galmt het weer door mijn hoofd. Ik zet nog iets aan. Ik wil het niet horen. Ik denk aan Mart. Vertelde hij nou dat 97 procent van deelnemers aan de Olympische Spelen met lege handen naar huis gaat? Ik zie Inge Dekker voor me met betraande ogen en een zilveren plak om haar nek: ‘Hiervoor heb ik niet getraind.’ Meedoen is belangrijker dan winnen geldt niet voor topsporters. Maar wat als je geen enkele kans maakt ooit te winnen?

Ik adem rustig in en uit, neem gas terug en loop verder.

VIVA heeft eigen teams voor zowel de 4 EM Ladies Damloop als de 10 EM, waarvoor de selectie inmiddels gemaakt is. Volg Marieke, Nienke en Anouk de komende weken in de aanloop naar de Dam tot Damloop op VIVA.nl/damtotdam en op Facebook.com/VIVAsportief.

Beeld: privébezit