Je bent hier: Home > Health > Wel of niet waar: zorgt HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker voor langdurige vermoeidheid?

Wel of niet waar: zorgt HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker voor langdurige vermoeidheid?

Health
Wel of niet waar: zorgt HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker voor langdurige vermoeidheid?

Het aantal ouders dat hun dochters tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, laat inenten is in 2019 eindelijk weer toegenomen. De vaccinatiegraad is gestegen van 59 procent voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72 procent voor meisjes uit geboortejaar 2006. Toch zijn er nog altijd veel ouders die ervoor kiezen hun kind níet te laten vaccineren. Volgens het RIVM is de belangrijkste reden daarvoor de bezorgdheid over de bijwerkingen van het vaccin. Hoe terecht is dat?

Bijwerkingen HPV-vaccinatie

Verschillende websites berichten over ernstige risico’s die aan het vaccin zouden kleven. Vooral langdurige vermoeidheid wordt regelmatig als bijwerking genoemd. Gezonde meisjes zouden door het vaccin opeens ernstig en langdurig moe zijn geworden. Bij bijwerkingencentrum Lareb zijn er tussen 2009 en 2015 167 meldingen van vermoeidheid na vaccinatie tegen HPV binnengekomen. Een aantal van deze meldingen ging over chronische vermoeidheid. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, legt uit dat het bij deze meldingen heel lastig is om vast te stellen of de klachten daadwerkelijk door de vaccinatie veroorzaakt zijn.

Lees ook
Miljuschka vraagt aandacht voor baarmoederhalskanker: ‘Als door een mokerslag werd ik ermee geconfronteerd’

Onderzoeken

Gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis vertelt dat de vaccinatie niet per se de oorzaak van de problemen hoeft te zijn als er na een vaccinatie klachten ontstaan. “Dat is uiteraard mogelijk, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Een klacht kan ook toevallig vlak na een vaccinatie ontstaan.” Van Dissel: “De mogelijke bijwerkingen zijn te onderzoeken met studies waarin grote groepen kinderen worden gevolgd. Daarvan is dan bijvoorbeeld een deel wel ingeënt en een deel niet. In meerdere landen zijn al van dit soort onderzoeken naar het HPV-vaccin uitgevoerd. In geen van deze onderzoeken kwam vermoeidheid vaker voor bij kinderen die wel waren ingeënt dan bij kinderen die niet waren ingeënt.”

Twijfelachtige resultaten

Gynaecoloog Nienke van Trommel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis vertelt dat er in Noorwegen inderdaad zo’n groot onderzoek is geweest. “De onderzoekers stelden vast dat in de zes jaar nadat het vaccinatieprogramma begonnen was het aantal meisjes met het chronisch vermoeidheidssyndroom toenam. Dat zou op het eerste gezicht op een verband tussen vermoeidheid en vaccinatie kunnen wijzen. De onderzoekers concludeerden echter dat ook jongens, die in Noorwegen niet tegen HPV gevaccineerd worden, even vaak en in toenemende mate met langdurige vermoeidheid gediagnosticeerd werden.”

Bijwerkingen

Van Trommel: “Er hebben zich twee ontwikkelingen in de onderzochte periode in de Noorse samenleving voorgedaan. Meisjes werden gevaccineerd tegen HPV en steeds meer kinderen kregen last van chronische vermoeidheid. Uit dit onderzoek bleek dat deze twee ontwikkelingen los van elkaar stonden. Ook in andere landen werd geen verband tussen vermoeidheid en de HPV-vaccinatie gevonden.” Ook Bekkers vertelt dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onder meisjes die gevaccineerd zijn even vaak ernstige gezondheidsklachten voorkomen als bij meisjes die niet gevaccineerd zijn. “Onderzoek laat wel zien dat het vaccin tegen HPV, net zoals andere vaccins, bijwerkingen als een pijnlijke arm en tijdelijke duizeligheid heeft.”

Advies aan ouders

Van Trommel adviseert ouders dan ook hun dochter tegen HPV te laten inenten. “Het is wetenschappelijk bewezen dat het vaccin tegen voorstadia van baarmoederhalskanker beschermt. In geen enkel onderzoek een verband is gevonden tussen het vaccin en chronische vermoeidheid of andere ernstige bijwerkingen.” Bekkers legt uit dat het HPV-vaccin beschermt tegen de twee varianten van het HPV-virus die de meerderheid van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Conclusie

Gynaecologen en het RIVM vertellen aan NU.nl dat er in meerdere landen grootschalig onderzoek is uitgevoerd om de mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin in kaart te brengen. In geen van de onderzoeken werd een verband tussen inenting tegen HPV en chronische vermoeidheid gevonden.

Lees ook
In 2040 baarmoederhalskanker verdwenen: dat kan op deze manier

Vaccinatie voor jongens

Jaarlijks krijgen zo’n duizend vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en sterven driehonderd van hen aan de ziekte. Met een tijdige screening en het HPV-vaccin kan veel leed worden voorkomen. Vanaf 2021 zullen in Nederland ook jongens gevaccineerd worden tegen HPV. Ook gaat de leeftijd omlaag waarop kinderen de vaccinatie tegen het virus krijgen. Die gaat naar negen jaar. Het vaccin beschermt jongens tegen mond-, keel-, anus- en peniskanker. Daarnaast zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming. Jaarlijks krijgen vijfhonderd mannen kanker door het seksueel overdraagbare virus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee