Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nou jongens, daar gaan we: de hooikoortshel breekt los na officiële start van graspollenseizoen

Nou jongens, daar gaan we: de hooikoortshel breekt los na officiële start van graspollenseizoen

Nou jongens, daar gaan we: de hooikoortshel breekt los na officiële start van graspollenseizoen

We hebben er de hele winter naar uitgekeken: de lente en bijbehorend mooi weer. Tóch jammer dat je jaar na jaar toch níet onder die rondvliegende pollen uit kunt komen. De kans op hooikoortsklachten neemt de komende weken flink toe, doordat de grassen tot bloei komen. Ruim twee miljoen Nederlanders hebben daar flink last van.

Warmer dan normaal

Door droog en zonnig weer met vooral een oostenwind loopt de concentratie graspollen in de lucht op, meldt Weeronline. Zonnig weer stimuleert de bloei van grassen. Voorlopig gaat het niet echt regenen, verwacht Weeronline, en ook is het vaak warmer dan normaal, met maxima van 15-21 graden. De oosten- tot noordoostenwind voert bovendien extra pollen vanuit Duitsland aan. Het droge en warme weer houdt in ieder geval tot het weekend aan.

Bloei-ellende

De piek van het graspollenseizoen volgt naar verwachting in de tweede helft van mei en in juni. Aan het berkenpollenseizoen, dat al in maart begon, komt eind april of begin mei een einde. Dan zijn de meeste berken uitgebloeid. Weeronline baseert zich op graspolleninformatie van onder meer Wageningen University, het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis.

Lees ook
Deze lente en zomer zorgeloos naar buiten? Met deze tips geniet je beschermd van het mooie weer

Verwarring rondom coronaklachten

Extra lastig dit jaar is het feit dat het coronavirus momenteel enorm huishoudt in ons land. “Met de huidige crisis rondom COVID-19 [de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, red.] is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt immers op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten.” Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock