Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Eerste pollen in de lucht: dít zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en coronasymptomen

Eerste pollen in de lucht: dít zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en coronasymptomen

Eerste pollen in de lucht: dít zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en coronasymptomen

In een week tijd kroop de temperatuur van ‘min heel veel’ naar standje ‘hartstikke lente’. Het was afgelopen weekend dan ook gigantisch genieten en Nederlanders trokken er massaal op uit om van de zon en het zachte weer te genieten. Maar mooi lenteweer is niet voor iedereen een feest: bepaalde bomen komen in bloei en zorgen voor pollen in de lucht, een hel voor mensen met hooikoorts. Dat kan tot onrust en verwarring leiden, omdat een deel van de klachten lijkt op de klachten die het coronavirus met zich meebrengt. 

Boompollen

“Een groot gevolg van de stijgende temperatuur is dat hooikoorts weer voelbaar gaat worden”, zei bioloog Arnold van Vliet afgelopen week tegen EditieNL. “De zwarte els komt in bloei en die bomen zitten al helemaal vol pollen.”

Hooikoortsseizoen

Het hooikoortsseizoen begint meestal met de bloei van de hazelaar en de els, gevolgd door de berk. De meeste klachten, zoals niezen, een loopneus of branderige ogen, ondervinden hooikoortspatiënten vaak tussen eind mei en begin juli. In die periode staan de grassen volop in bloei. Eind september, begin oktober loopt het seizoen af.

Slechte timing voor pollen

“Met de huidige crisis rondom het coronavirus is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten”, liet het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vorig jaar al weten. We herhalen daarom nog maar eens de klachten: symptomen van COVID-19 zijn onder meer koorts, benauwdheid, hoesten, en verlies van reuk en smaak, hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien. Volgens Britse onderzoekers zouden echter ook déze klachten aan de lijst met coronasymptomen moeten worden toegevoegd.

Lees ook
Eerste berichten in aanloop naar nieuwe persconferentie: middelbare scholen open, avondklok blijft

‘Begin op tijd met medicatie’

De onderzoekers raden hooikoortspatiënten aan om voorbereid te zijn op de start van het pollenseizoen door bijvoorbeeld op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie, straten en bossen met bloeiende berken te vermijden en de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden.

Testen

Heb je een vermoeden dat je misschien wel besmet bent geraakt met COVID-19 en ervaar je klachten? Laat je dan testen. Blijf binnen tot je de testuitslag hebt en vermijd sociale contacten. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: better safe than sorry.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, ANP | Beeld: iStock