Je bent hier: Home > Corona > Eerste pollen (én verwarring) in aantocht: hooikoortsklachten lijken op symptomen coronavirus

Eerste pollen (én verwarring) in aantocht: hooikoortsklachten lijken op symptomen coronavirus

Corona
Eerste pollen (én verwarring) in aantocht: hooikoortsklachten lijken op symptomen coronavirus

Door het mooie weer van deze week worden meer pollen van de es en berk in de lucht verwacht en kunnen hooikoortspatiënten klachten krijgen. Dat kan tot onrust en verwarring leiden, omdat een deel van de klachten lijkt op de klachten die het coronavirus met zich meebrengt. Dat schrijft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maandag.

Vroege start hooikoortsseizoen

De zachte winter is de boosdoener van de vroege start van het hooikoortsseizoen. Hoewel de pollentellingen in Leiden, Helmond en Drachten nog geen berkenpollen hebben aangetoond, verwachten de onderzoekers dat de eerste berkenpollen deze week in de lucht komen. De piek van het berkenpollenseizoen wordt tussen 5 en 21 april verwacht.

Slechte timing voor pollen

De komende periode kunnen mensen die allergisch zijn voor boompollen hooikoortsklachten krijgen. “Met de huidige crisis rondom COVID-19 [de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, red.] is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten”, aldus het LUMC.  dat samen met het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, de Wageningen University & Research en Weeronline het pollenseizoen bijhoudt.

Symptomen

Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien.

Lees ook
Bizar: deelnemers Duitse ‘Big Brother’ weten NIKS van wereldwijde ramp rond coronavirus

‘Begin op tijd met medicatie’

De onderzoekers raden hooikoortspatiënten aan om voorbereid te zijn op de start van het pollenseizoen door bijvoorbeeld op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie, straten en bossen met bloeiende berken te vermijden en de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee