Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoeveel zout is goed voor je?

Hoeveel zout is goed voor je?

Hoeveel zout is goed voor je?

Iedereen heeft zout nodig. Maar te veel zout is ongezond en verhoogt je bloeddruk. En hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Door minder zout te eten kun je dit risico dus verkleinen. Hoe zorg je dat je een gezonde balans vindt in het eten van zout?

Verborgen zout
Zout op patat, in gerechten of op een eitje is erg lekker. We voegen zout aan eten toe om er net wat meer smaak aan te geven. Maar we eten er al snel te veel van. Ook wanneer je geen zout aan je eten toevoegt, krijg je vaak al veel binnen, omdat het verstopt zit in je eten. Het zit in dagelijkse voedingsmiddelen als brood en kant- en klaarmaaltijden.

Hoeveel zout mogen we eten?
Volwassenen mogen niet meer dan zes gram zout per dag binnenkrijgen. Dit is ongeveer een volle theelepel. Voor kinderen is dit minder. Jonge kinderen tot drie jaar mogen ongeveer 2 gram zout per dag, kinderen van 4 tot 6 jaar 3 gram en kinderen van 6 tot 11 jaar 5 gram.

Veel of weinig zout?
Maar wanneer eten we veel, en wanneer weinig zout? Als een maaltijd meer dan 1,5 gram zout per 100 gram bevat, heeft het een hoog zoutgehalte. Zit er minder dan 0.3 gram per 100 gram zout in? Dan bevat je eten weinig zout. Wil je er zeker van zijn dat er niet veel verborgen zout in je gerecht zit? Kijk dan op de voedingsetiketten en zoek naar de hoeveelheid zout per 100 gram.

Voedsel met veel zout
Veel hartige tussendoortjes bevatten grote hoeveelheden zout. Denk aan chips, zoutjes, kaas, olijven, ham en bacon. Ook gezouten noten en gerookte vlees en vis zijn echte zoutbommen. In pelpinda’s, studentenhaver en ongezouten noten zit veel minder zout. Wil je handige tips om minder te eten? Die vind je hier.

Zout of natrium
Is zout hetzelfde als natrium? Niet helemaal. Zout bevat natrium. Sommige etiketten geven slechts het percentage natrium weer. Om te berekenen hoeveel zout je dan eet, vermenigvuldig je het getal met 2,5.

Wil jij weten hoeveel zout je binnenkrijgt? Lees het volgende artikel en doe de zouttest!