Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > HOERA! Nederlanders spreken het beste Engels

HOERA! Nederlanders spreken het beste Engels

HOERA! Nederlanders spreken het beste Engels

Gisteren vertelden we jullie nog dat Nederlandse kinderen tussen tien en vijftien jaar online het gemeenst zijn van heel Europa, maar vandaag hebben we leuker nieuws. Uit een onderzoek van taalbureau Education First (EF) blijkt dat Nederlanders de Engelse taal beter beheren dan de rest van de Europeanen. Hoera!

Het onderzoek vond plaats in 72 Europese landen waarin Engels niet de moedertaal is. In totaal vulden 950.000 mensen de enquête in en het resultaat is verbluffend: Nederland is de grote winnaar. De verschillen tussen de provincies zijn hoog. Zo scoren Zuid-Holland en Zeeland veel beter dan Noord-Brabant, Limburg en Flevoland en spreekt men in Amsterdam het beste Engels.

‘In een vluchtige wereldeconomie is Engelse taalvaardigheid een van de skills die mogelijkheden creëert en je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het kost een bedrijf of overheid veel moeite en investeringen om zich richting een toekomst met Engelssprekend personeel te bewegen. Dit onderzoek maakt deze uitdagingen inzichtelijk en wekt wereldwijd de discussie op over de beste manier waarop met taalonderwijs kan worden omgegaan,” vertelt hoofdonderzoeker Minh. N. Tran.

Tijdens het onderzoek werd alleen de lees-en luistervaardigheid van de deelnemers getest, de spreek- en schrijfvaardigheid bleef buiten beschouwing. De reden hiervoor is dat het onderwijs in Europese landen zich volgens EF meer focust op mondelinge communicatie dan op grammatica. Nederlanders scoorden zeer hoog op de test, met een gemiddelde van 7,2. Volgens EF is de overwinning van ons land te danken aan het feit dat de Engelse taal een vast onderdeel is in het onderwijs. Ook zouden wij meer Engelstalige televisieprogramma’s kijken dan de rest van Europa.

De top drie wordt vervolledigd door Denemarken en Zweden, onze zuiderburen zijn pas op de 11e plaats terug te vinden, twee plekjes onder Duitsland.

Lees ook: