Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoe het komt dat je moeilijk kunt poepen op vakantie

Hoe het komt dat je moeilijk kunt poepen op vakantie

Hoe het komt dat je moeilijk kunt poepen op vakantie

Als je thuis bent, ga je misschien wel elke dag naar de wc voor een grote boodschap, maar op je vakantiebestemming hoef je niet meer. Herkenbaar? Dít is de reden dat je moeilijk kunt poepen op vakantie. En nee, het heeft niet met het eten te maken.

Lees ook: Zomervakantie in eigen land? Zo wordt je staycation een succes

Dat je lastig of niet naar het toilet kunt, zou kunnen komen doordat je stress ervaart vanwege de vreemde omgeving waarin je je bevindt. Dat zegt Wouter de Jonge, hoogleraar experimentele neurogastro-enterologie en kinderarts maag-lever-darmziekten bij het AMC tegen het NRC. Volgens hem is het niet vreemd dat stress van invloed is op je stoelgang. Je maag-darmstelsel en je zenuwstelsel staan namelijk met elkaar in verbinding door middel van zenuwverbindingen en stresshormonen. Daarnaast zijn je darmen het deel in je lichaam met de meeste zenuwen. ‘Het brein bemoeit zich direct met het maagdarmstelsel. Ontlasten vereist een bepaalde state of mind.’

Ochtendpoepers
Moet je thuis vaak ’s ochtends naar het toilet? Dat komt doordat je darmen onder invloed staan van je parasympatische zenuwstelsel (het deel dat actief is wanneer je lichaam rust). Als je een nachtvlucht hebt of vroeg in de ochtend op vakantie gaat, kan dat je ritme verstoren. Daardoor kun je last krijgen van je stoelgang.

Lees nu een halfjaar Flair voor € 11 per maand en krijg een gratis leren crossbody tas t.w.v. € 69,95!