Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoe gezellig ben jij? Test het!

Hoe gezellig ben jij? Test het!

Health
Hoe gezellig ben jij? Test het!

Voor de een betekent gezelligheid sloffen aan en theedrinken met de poes op schoot. Voor de ander is het die vrolijke barista van haar favoriete koffietentje, maar het kan ook een leuk gebloemd tafelkleed zijn. Niks zo veelzijdig als de oer-Hollandse gezelligheid.

Wat is nu precies gezelligheid? Tja, het is eigenlijk best een lastig begrip. We gebruiken het te pas en te onpas. alles kan gezellig zijn: van een plantje tot een compleet interieur of een avondje met vrienden. Een kuiltje jus vinden we net zo gezellig als een praatje met de buurvrouw. Over het algemeen kunnen we stellen dat gezellig met sfeer te maken heeft. het is knus, het is lekker, sociaal ook, warm en toegewijd: het zijn de dingen die ons blij maken.

Type: gezellig
Gezellig is ook een kwaliteit: een gezellig persoon, dat is goed volk. Sociaal antropoloog Henk Driessen omschrijft het in zijn boek Ons soort mensen als: ‘Het gedrag dat gepaard gaat met gezelligheid, brengt en houdt mensen bij elkaar omdat zij de ambiance op prijs stellen en deze hun een aangenaam gevoel bezorgt, althans zo doen zij het voorkomen.’ En hoe zit het met jou? ben jij een gezellig persoon met hordes vrienden of laat je niet snel het achterste van je tong zien en is een Netflix filmpje voor jou net zo gezellig? Test je gezelligheid met onze Flair quiz!

Gezellige BN’ers
Wat is gezelligheid voor o.a.Kim-Lian van der Meij, Hind, Sophie Hilbrand en Kim Pieters? Lees het gezellige artikel helemaal in Flair 50!

Shoppen is altijd een goed idee