Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is het tijd om een punt te zetten achter jullie vriendschap?

Is het tijd om een punt te zetten achter jullie vriendschap?

Is het tijd om een punt te zetten achter jullie vriendschap?

Elk jaar brengt veranderingen met zich mee en terwijl het een goede zaak is dat we blijven evolueren, betekent het dat we soms uit elkaar groeien met vrienden. Zit jij in een vriendschap waar je over twijfelt? Stel je dan eerst de volgende zeven vragen voor je de stap zet om jullie omgang te beëindigen.

Lees ook: Vergeet love at first sight: vriendschap op het eerste gezicht bestaat ook

Voelt jullie vriendschap oprecht aan?
Of verloopt de omgang tussen jullie eerder als een transactie? Sommige mensen zijn bevriend met jou omdat je iets kan doen voor hen. Rode vlaggen waar je op moet letten zijn wanneer die persoon je regelmatig iets probeert aan te smeren of steeds om geld vraagt. Let ook op als iemand bijhoudt wat je haar verschuldigd bent en altijd een gunst terug verwacht.

De transactie kan ook in de omgekeerde richting zijn, waarbij jij iemand bent waar de ander naar opkijkt. In dit geval hou je die persoon te vriend omdat je geniet van de aanbidding. Denk heel goed na voor je zo’n vriendschap verder onderhoudt, want je wilt tenslotte échte vrienden en niet een entourage.

Staan jullie elkaar in de weg?
Uit een Britse studie blijkt dat je sociale kring een grote invloed heeft op overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Gezonde of ongezonde gewoonten kunnen ook circuleren in een kleine vriendengroep. Als je vrienden vaak negatief zijn en veel klagen, zal je dit al snel overnemen, net zoals slechte eetgewoonten.

Goede vrienden steunen elkaar om gezonder te leven, door samen te sporten of samen te stoppen met roken. Als je het gevoel hebt dat jullie vriendschap een slechte invloed heeft op je gezondheid, is het tijd om de banden te verbreken.

Word jij gemanipuleerd?
Manipulatie betekent dat je de gevoelens van iemand beïnvloedt zonder dat deze persoon het beseft. Het is moeilijk om te bepalen of je wordt gemanipuleerd wanneer je er middenin zit. Pas nadat je afstand hebt genomen van de situatie, kan je écht zien in welke mate iemand met je emoties speelde.

Er zijn enkele signalen die aantonen of je te maken hebt met een manipulator:

  • Wanneer jullie vriendschap onnodig moeilijk aanvoelt.
  • Wanneer je zonder het te beseffen slechter wordt door deze vriendschap. Je bent ongelukkiger en voelt je minder goed in je vel, terwijl je altijd het gevoel hebt je te moeten verontschuldigen bij de ander.
  • Wanneer je diep vanbinnen gewoon het gevoel hebt dat er iets mis is.
  • Wanneer je aan je vriend(in) vraagt wat er scheelt, krijg je geen duidelijk antwoord. Hierdoor raak je nog meer in de war.

Klinkt een van de bovenstaande puntjes herkenbaar? Onthou dan dat een goede vriendschap niet zo hoort te voelen. Je moet je gevoelens en gedachten kunnen delen met een echte vriend(in), die jou zal troosten wanneer je het nodig hebt. Echte vriendschap draait rond plezier maken en onvoorwaardelijke steun krijgen.

Zijn jullie bevriend omdat jullie gewoonweg op elkaar lijken?
Als je een gelijkaardig leven hebt en dezelfde interesses deelt, denk je al snel dat jullie vrienden horen te zijn. Maar je moet niet enkel met iemand omgaan omdat jullie op elkaar lijken.

Oprechte vriendschappen zijn gebouwd op wederzijds respect, eerlijkheid, vertrouwen en er altijd zijn voor elkaar.

Ben jij degene die al het werk doet in jullie vriendschap?
Net zoals elke relatie moet je een vriendschap goed onderhouden. Zet jij steeds de eerste stap om af te spreken, terwijl de ander het vaak laat afweten op het laatste moment?

Als jij het bent die altijd moeite doet, ben je een werknemer en geen vriend. Hoog tijd om te staken.

Kan je op elkaar rekenen?
Een vriendschap zal niet altijd evenwichtig zijn en soms zal jij meer steun nodig hebben dan je vriend(in) en vice versa. Het leven kent veel ups en downs, maar als je een goede vriendschap hebt met iemand zullen ze delen in je lief en leed.

Je hoeft niet van elk detail over elkaars leven op de hoogte te zijn, maar je moet wel met zekerheid het gevoel hebben dat de ander slechts een telefoontje verwijderd is.

Kan je jezelf zijn?
Toegegeven, je gedraagt je anders op het werk dan wanneer je een bezoekje brengt aan oma. Maar bij je vrienden moet je jezelf kunnen zijn.

Wanneer je het gevoel hebt dat je iets moet verbergen of achterblijft met een gevoel van schaamte nadat je hebt afgesproken met iemand, is er duidelijk iets mis met jullie vriendschap.

Het is nooit simpel om een vriendschap te beëindigen. Ooit waren jullie goede vrienden, waardoor je het nu moeilijk hebt om er een punt achter te zetten. Onthou dat een oprechte vriendschap jou hoort te helpen om gelukkiger, gezonder en meer jezelf te zijn.

Bron: Business Insider

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.