Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hier moet je op letten bij het kopen van een beha

Hier moet je op letten bij het kopen van een beha

Hier moet je op letten bij het kopen van een beha

We dragen er allemaal een, maar echt ver reikt onze kennis over beha’s niet. Dat blijkt wel uit het feit dat maar liefst 80 procent van de vrouwen de verkeerde behamaat draagt. Om rugklachten, hangtieten en andere ongemakken te voorkomen, hier wat feiten over het vinden van het juiste exemplaar.

Omvang vs. cupmaat

De meest voorkomende fout bij het kopen van een beha is kiezen voor een te grote omvang en een te kleine cupmaat. Bij een te ruime omvang biedt je beha niet de juiste ondersteuning. Dat gaat óók nog eens ten koste van je looks (hoe slechter de ondersteuning, hoe meer je borsten gaan hangen) en dat is juist het laatste wat we willen, toch?

Wisselende maat

Een vrouw wisselt tijdens haar leven gemiddeld zes keer van cupmaat. Dat komt doordat borsten voor een groot deel bestaan uit vetweefsel dat beïnvloed wordt door aankomen, afvallen, sporten en zwangerschap. Ga er dus niet zomaar van uit dat je nog steeds dezelfde maat hebt als vijf jaar geleden.

Invloed van je menstruatie

Ongesteld? Wacht dan even met het shoppen van een nieuwe beha. Rondom je menstruatie kunnen je borsten wat voller en gevoeliger zijn dan normaal, dus loop je de kans om met de verkeerde maat thuis te komen.

Ruimte over

Je cups horen perfect aan te sluiten op je boezem. Heb je ruimte over of hangen je borsten juist over de cup heen? Dan heb je de verkeerde maat te pakken.

80B = 75C?

Vaak wordt gezegd dat 80B en 75C hetzelfde zijn (net als 75A en 70B, 85C en 80D enzovoort). Fout! Het cupvolume is hetzelfde waardoor de maten op elkaar lijken, maar de omvang verschilt. Het kan dus dat 80B niet goed zit, maar 75C wel.

Hoe opmeten?

Thuis aan de slag met een meetlint? Laat je maat liever opmeten door iemand anders. Houd overigens niet te strikt aan je eigen uitkomst vast, want behamaten kunnen per winkel kunnen verschillen. Om erachter te komen welke maat je moet hebben, kun je het best persoonlijk advies vragen in de winkel zelf.

Minst strakke haakje

Als je een beha koopt, moet je ervoor zorgen dat hij goed zit op de minst strakke stand van de sluitingshaakjes. De strakkere haakjes gebruik je later, als de rek uit je beha gaat. Zo doe je er een stuk langer mee.

Beugelregels

Twijfel je of je beugels goed zitten? De binnenste randen moeten op, of bijna op het borstbeen (midden van je borstkas) zitten. De buitenste randen vallen op de plaats waar je borst eindigt. Om dit te checken, kun je er met je vingers op drukken. Als er nog een deel van je borst onder zit, heb je niet de goede maat te pakken.

Lees ook:
Beha’s wassen 101: zo was jij je mooie bh in de wasmachine

In evenwicht

Je beha hoort overal rondom je lichaam op gelijke hoogte te lopen. Als de rugband hoger zit dan de voorkant van je beha, kun je beter kiezen voor een grotere omvang en kleinere cup.

Schouderbandjes

Rode striemen op je schouders van je behabandjes? Dan draag je waarschijnlijk de verkeerde maat. De steun hoort grotendeels vanuit de rugband van je beha te komen, niet vanuit je schouderbandjes. Als dat wel het geval is, heeft je beha waarschijnlijk een te grote omvang en een te kleine cup.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages