Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Het kriebelhoest-seizoen is weer begonnen: dit kun je er écht tegen doen

Het kriebelhoest-seizoen is weer begonnen: dit kun je er écht tegen doen

Het kriebelhoest-seizoen is weer begonnen: dit kun je er écht tegen doen

Een kriebelhoest kan ontzettend irritant zijn. Als de kriebel er eenmaal zit, dan wil ‘ie vaak niet meer weg. Krabben gaat natuurlijk niet, dus je blijft maar hoesten…

Wanneer is er sprake van kriebelhoest?

Kriebelhoest is eigenlijk een droge hoest wat kriebelt, zonder slijm. Dit gebeurt wanneer je luchtwegepitheel (afdeklaagje in je keel) is beschadigd. Bij kriebelhoest, heeft het juist geen zin om meer te hoesten. Je keel raakt alleen maar meer geïrriteerd. Een kriebelhoest is niet gevaarlijk en het gaat na twee of drie weken al weer weg.

Maar hoe ontstaat kriebelhoest? Daar zijn meerdere oorzaken voor. Het kan komen door verkoudheid, stoffige ruimtes, droge ruimtes (airconditioning), allergie (hooikoorts en huisstofmijt), roken of ‘meeroken’ (vooral sigarettenrook) en ook sommige geneesmiddelen als bijwerking. Je kan de kriebelhoest wel iets verminderen, met deze tips hieronder. Mocht de hoest uit de hand lopen, dan kan je altijd even langs de huisarts gaan.

Drinken

Je kan de keel wat rust geven door wat water te drinken. Als je de keel goed nat houd, wordt de kriebel minder. Wanneer je keel schraal begint te worden, door het vele hoesten, dan kan je ook thee proberen. Vooral tijmthee kan helpen. Deze thee beschermt je slijmvliezen tegen bacteriën. Dat komt door de looistoffen die in de thee zitten. Speciale oliën verminderen de hoestprikkels. Drink het met kleine slokjes en je zult verschil merken. Mocht je geen tijmthee in huis hebben, dan kan zoethout-, verse brandnetel en gemberthee ook helpen.

Honing

Om nog even bij het onderwerp ‘thee’ te blijven. Een lepeltje honing nemen of in de thee doen, doet ook wonderen.  Amerikanen hebben een onderzoek gedaan, naar het effect van honing bij kriebelhoest. Het werkt even goed als een hoestmedicijn. Honing in de thee werkt extra goed, want de thee helpt ook bij kriebelhoest. (Pas op, want de thee is nog heet. Laat het goed afkoelen, anders werkt de honing ook niet goed.) Deze tip is alleen bedoelt voor volwassene of kinderen, ouder dan een jaar. Kinderen die jonger zijn, mogen nog geen honing. Dat komt door de bacteriën die erin zitten.

Adem in, adem uit

Geen zin meer in een hoestbui? Adem dan door je neus. Zodra je door de keel ademt, wordt het droog en kriebelt het zo erg. Als je door je neus ademt, is de kans kleiner op een hoestaanval.

Goede ventilatie

Wanneer je meer hoest in de avond, dan is het misschien handig om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Hoe droger het in je huis is, hoe geïrriteerder je keel wordt. Een bakje water op de verwarming zetten heeft geen zin. Je kunt beter zorgen, dat de ventilatie goed is. Ook in de winter is het goed om een raam open te zetten. Tegenwoordig kan je zelfs een luchtbevochtiger aanschaffen, als de kriebelhoest echt door de droge lucht komt. Dan wordt het wat minder koud in je kamer.

Roken

Ook rokers kunnen vaak last hebben van een kriebelhoest. Roken irriteert je keel en beschadigd je longen en luchtwegen. Met deze tips, kan stoppen met roken helpen. Mocht er iemand in je huis roken, probeer dan zo ver mogelijk van de rook te zitten. ‘Meeroken’ is ook slecht voor de kriebelhoest.

Dropje

Als er iets is wat helpt tegen de kriebelhoest, wat met eten te maken heeft, dan is dat wel ‘laurierdrop’. Het helpt tegen eventuele ontstekingen, de kans op brandend maagzuur en kriebel hoest. Goed excuus om een zak drop open te trekken. Eet alleen niet te veel, want door het zoethout krijg je een hoge bloeddruk.

Lees ook
Hoe lang ben je besmettelijk als je ondanks volledige vaccinatie corona krijgt?

Stop met schrapen

Of het nou een kriebel- of een ander soort hoest is. Je blijft hoesten en schrapen. Toch moet je proberen te stoppen met schrapen. Het maakt de kriebel alleen maar erger. Wanneer je de neiging hebt om te schrapen, neem dan een slokje water. Als je schraapt, maak je de keel alleen maar meer geïrriteerd. Zo wordt de kriebel ook meer.

Medische hulp

Hoestmiddelen werken meestal niet. Het haalt de hoest niet weg en het gaat ook niet sneller weg. Honing werkt zelfs beter bij milde klachten. Drop en thee zijn ook nog eens goedkoper, dan medicijnen. De kriebelhoest gaat vanzelf weer over, maar mochten de klachten erger worden. Neem dan contact op met je huisarts. Denk bij erge klachten aan bloed ophoesten, benauwd zijn, piepend geluid bij ademen, pijn op de borstkas of langdurende koorts. Vooral als de kriebelhoest langer dan drie weken duurt en je boven de zeventig bent. Schakel medische hulp in, als je daar last van hebt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | beeld: GettyImages