Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is het gek als je liever even alleen bent?

Is het gek als je liever even alleen bent?

Health
Is het gek als je liever even alleen bent?

‘Wat ben je stil’
‘Maak jezelf eens wat meer zichtbaar’
‘Profileer je beter, pak eens de regie, we weten niet wat we aan je hebben’

Zeggen wat je denkt, snel reageren, netwerken: niet jouw ding?
Moe worden van vergaderingen, met je mond vol tanden zitten tijdens een vergadering, maar wel briljante ideeën DAARNA? En genoeg hebben aan enkele goede collega’s en vrienden? Ben je liever alleen thuis om bij te tanken, in plaats van naar de kroeg?
Grote kans dat je introvert bent.

Grote kans ook dat je wordt gezien als verlegen, terwijl je dat niet bent. Of een muurbloempje, want je doet niet zo gezellig mee. Nog erger: minder slim.
Heb je soms het idee dat je daarom niet aan de standaard kunt voldoen? Dat je ‘anders’ bent? Misschien al wel je hele leven? Dat kan kloppen, we leven in een wereld die vooral wordt aangemoedigd om actie te ondernemen, jezelf te profileren, je plek in te nemen, in grote groepen te werken (kantoortuin) en te samenwerken: extravert.

Zo’n 30 procent van alle mensen is introvert. Terwijl niet iedereen dit van zichzelf weet. Als je je herkent in bovenstaande punten is het goed om nader te onderzoeken of je ook introvert bent. Weten hoe je in elkaar zit, betekent namelijk ook weten wat je nodig hebt. En hoef je niet meer met de meute mee te doen.

Veel introverte mensen hebben namelijk last van een energielek en stress, omdat ze over eigen grenzen heen gaan (want ik moet toch doen wat iedereen doet?). Veel introverte mensen hebben ook last van een lager zelfbeeld, juist omdat ze aan de norm proberen te voldoen, maar wat niet altijd lukt.

Ik heb het mezelf jaren kwalijk genomen dat het mij niet lukte ad rem te reageren in vergaderingen, en dat ik mezelf traag van begrip vond. Jeetje, wat vond ik mezelf dom! Nu weet ik: dit hoort bij mij. Mijn mening komt net wat later en is twee keer zo goed onderbouwd!
Wat is het verschil tussen introvert en extravert?

We vinden het allemaal fijn om onder de mensen te zijn. Extraverte mensen leven hier helemaal door op, staan graag in het middelpunt en praten veel. Kortom: ze krijgen energie van andere mensen. Ze laden zo hun batterij op. Nog een verschil: ze vormen al pratend hun mening. Een introvert persoon vindt het ook fijn om met mensen te zijn, maar het kost vooral energie. De batterij loopt juist leeg. Door daarna alleen te zijn, laadt de batterij weer op. Daarbij: ze denken eerst na, en geven dan hun mening.

Vaak heb je te maken met extraverte managers, die je graag wat actiever, mondiger en zichtbaarder zien. Ze zullen je dus prikkelen om je wat extraverter te gedragen. Terwijl dat nu juist iets is wat je lastig vindt. Ga er niet in mee, maar probeer vooral jouw talent te ontdekken, want die heb je!

Ben jij het?

Beantwoord je onderstaande vragen bevestigend? Dan kun je ervanuit gaan dat je introvert bent. Vaak is het een opluchting te ervaren dat je niet minder bent, maar gewoon anders!
– Ik werk het liefst in mijn eentje, of met een paar anderen.
– Ik vind het fijn als mijn agenda in het weekend leeg is
– Ik heb een paar goede vrienden
– Ik luister veel, laat anderen graag praten
– Ik ben altijd rustig en observeer veel
– Als mensen mijn mening vragen, kan ik vaak niet direct een antwoord geven
– Goede ideeën krijg ik altijd na een vergadering
– Als ik onder druk sta, kan ik niet veel meer uitbrengen
– Ik krijg stress als ik me veel moet haasten
– Ik bereid me altijd heel goed voor op presentaties
– Ik oefen hoe ik dingen wil zeggen
– Ik ben gevoelig voor sferen in een groep

Waar loop jij tegen aan in je werk? En waar herken jij je in?

 

 

Marlie Franssen (1974) is NLP coach, gespecialiseerd in het begeleiden van introverte mensen.

 

Shoppen is altijd een goed idee