Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Het coronavirus: wat zijn de symptomen en hoe voorkom je besmetting?

Het coronavirus: wat zijn de symptomen en hoe voorkom je besmetting?

Health
Het coronavirus: wat zijn de symptomen en hoe voorkom je besmetting?

In China is een onbekend virus uitgebroken dat dodelijk kan zijn voor de mens. De besmetting gaat rap: inmiddels zijn er bijna tweehonderd Chinezen besmet en zes mensen overleden aan de ziekte. Wat zijn de symptomen van het coronavirus en hoe voorkom je besmetting?

Bron van besmetting

Eind 2019 doken de eerste ziekteverschijnselen op op een vismarkt in de stad Wuhan. Het bleek om een nieuwe variant van het coronavirus te gaan, een verzamelnaam voor meerdere virussen die vaak voorkomen zoals verkoudheden in het voor- of najaar. Maar er zijn ook coronavirussen die een ernstiger verloop hebben, en die nog vers in ons geheugen gegrift staan, zoals het SARS-vrius. SARS brak in 2002/2003 uit in China. Wereldwijd werden ruim achtduizend mensen besmet, en overleden 775 mensen aan de ziekte voordat deze onder controle was. Toen werd gedacht dat de bron van besmetting een Civekat was, een delicatesse in China.

Het nieuwe coronavirus, ofwel het Wuhanvirus, lijkt op SARS en kan wordt dier op mens overgedragen. Of het ook van mens op mens overdrachtelijk is is nog niet zeker. Zoals het er nu naar uitziet, niet. De bron van de besmetting is voor deze nieuwe variant nog niet vastgesteld, alleen dus dat de meeste slachtoffers komen uit Wuhan, of daar op bezoek zijn geweest. 

Symptomen

De symptomen van het nieuwe virus hebben de schijn van verkoudheid. Slachtoffers hebben last van longklachten, zijn kortademig, hoesten en hebben koorts. In ernstige gevallen overlijden mensen aan het virus. De incubatietijd is tussen de 2 en 5 dagen. 

Hoe voorkom je besmetting?

Op dit moment komen de slachtoffers dus uit China. Toch is het goed om te weten hoe je jezelf tegen een virus kunt beschermen. Om besmetting te voorkomen is het belangrijk goed op de hygiëne te letten. Regelmatig je handen wassen staat daarbij op nummer één. Maak ook plekken schoon die je vaak aanraakt, zoals lichtknopjes en deurknoppen. Spoel het schoonmaak-doekje na gebruik goed uit en was het daarna op 60 graden Celsius. Werk bij het schoonmaken van je huis van boven naar beneden zodat het stof en vuil dat naar beneden valt óók nog meegenomen wordt. Werk daarnaast van schoon naar vies. Begin altijd met het schoonmaken van de minst vieze plekken. Was de spullen waarmee je schoongemaakt hebt altijd op zestig graden. 

Wanneer moet je je handen wassen?

Waarschijnlijk dien je, om besmetting van virussen zoveel mogelijk tegen te gaan, vaker je handen wassen dan je normaal doet. In sommige gevallen zul het al automatisch doen, bijvoorbeeld nadat je rauw vlees aangeraakt hebt, maar wist je ook dat je je handen het beste even kunt wassen nadat je je huisdier aangeraakt hebt?

Het RIVM geeft aan dat je je handen moet wassen als je:

  • handen vuil zijn
  • eten klaar gaat maken en na het aanraken van rauw vlees
  • naar de de wc gaat
  • geniest of gehoest hebt in je handen (tip: doe dat in de arm)
  • je neus genoten hebt
  • kinderen buiten hebben gespeeld
  • je kind verschoont hebt
  • je een huisdier geknuffeld of geaaid hebt
  • je schoongemaakt hebt, of een vaatdoekje hebt gebruikt.

Tip: vergeet niet je polsen ook mee te nemen bij het wassen van de handen en wrijf tussen je vingers.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee