Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hester Zitvast: ‘Als het aan mij ligt, wordt het beroep van gynaecoloog exclusief voor vrouwen’

Hester Zitvast: ‘Als het aan mij ligt, wordt het beroep van gynaecoloog exclusief voor vrouwen’

Hester Zitvast: ‘Als het aan mij ligt, wordt het beroep van gynaecoloog exclusief voor vrouwen’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op je kwetsbaarst liever bij een seksegenoot

“Ik moest vanmorgen bij de gynaecoloog zijn. Nasleep van een derde miskraam; er stond een controle-echo gepland. Ik ben al zo vaak in dit ziekenhuis op deze specifieke afdeling geweest, dat ik mijn stempelkaart bijna vol heb qua artsenteam. Slechts één keer zag ik een mannelijke gynaecoloog, ergens vorig jaar. Uit de naam van de arts van vandaag kon ik weinig opmaken. Het was afwachten wie ik voor me kreeg. Toen ik binnengeroepen en ik zag dat het een vrouw was, haalde ik opgelucht adem. Ik ben niet preuts. Ik heb niets schokkends meegemaakt. Maar als ik me op mijn kwetsbaarst toon, doe ik dat liever aan een begripvolle seksegenoot.”

‘Ik vind mezelf daarin extreem conservatief, maar ik sta er wel volledig achter’

“‘Hoeveel mannen werken er hier eigenlijk’, wilde ik weten. Drie, was het antwoord. Dan had ik mijn kaart dus nog niet vol. En eerlijk gezegd hoefde dat voor mij ook niet. Als het aan mij ligt, wordt het beroep van gynaecoloog namelijk exclusief voor vrouwen. Ik vind mezelf daarin extreem conservatief, maar ik sta er wel volledig achter. Hoe goed een man in dit vak ook kan zijn, hij kan altijd bij iemand in het verkeerde keelgat schieten. Iemand die door seksueel misbruik getraumatiseerd is bijvoorbeeld. Iemand die vanuit geloofs- of culturele overtuiging een man niet fijn vindt. Of gewoon bij iemand zoals ik, die zich halfnaakt nou eenmaal veiliger of prettiger voelt bij een vrouw.”

“Ik beviel van mijn oudste bij een man, die ook wel bekend stond als ‘de slager van Woerden’. Hij deed zijn bijnaam eer aan. Van voorzichtigheid had de man niet gehoord. Van tact of empathie ook niet. ‘Ik dacht dat ik doodging’, zei ik hem, toen mijn zoon kersvers op mijn borst lag. Hij lachte wat schamper. ‘Welnee joh!’ Ik wist niet wat ik hoorde. Bagatelliseerde deze vent nou werkelijk wat ik daar beneden aan pijn had doorstaan? Het is dat mijn prioriteiten op dat moment elders lagen, maar als je mij een tennisbal en zijn penis had gegeven, waren de gevolgen niet te overzien geweest.”

‘Wat is het nou probleem, dit vak exclusief voor vrouwen te houden?’

“Ik wil gewoon geen man – buiten mijn eigen vriend – zien, als ik met mijn benen wijd lig, mag dat? Ik ben 42. Stel, ik had vanmorgen voor die echo een superknappe dertigjarige net afgestudeerde dokter voor mijn neus gehad. Zo’n Greys Anatomy-achtig type. Dan kan hij nog zo professioneel zijn; ik ben dat dan niet! Ik zou er behoorlijk ongemakkelijk van worden, naakt en dan zoveel sexy-ness om je heen. Daarnaast zou ik ook niet relaxed worden van iemand van mijn eigen leeftijd. Kende hij mij niet, via via? Ooit samen op school gezeten ofzo? Zal hij dan niet tegen zijn vrienden vertellen dat ie die blonde van Zitvast ‘toevallig’ weer een keer ‘tegen het lijf’ liep? Of nee, dan een veel oudere man. Zo’n grijze gynaecoloog van 64. Door de wol geverfd, ongetwijfeld. Maar naast arts ook nog gewoon man hè? (Die het thuis misschien niet meer zo goed geconserveerd aantreft…)”

Lees ook
#BlackLivesMatter: ‘Die boosheid en agressie zorgen alleen maar voor meer ellende en verwijdering’

“Wat is het nou probleem, dit vak exclusief voor vrouwen te houden? Hoeveel beroepen worden er niet vrijwel uitsluitend door mannen geregeerd? Mannen hebben zat om uit te kiezen, ze domineren vrijwel overal. Vrouwen kunnen zich veel meer inleven, als het om het eigen geslachtsdeel gaat. Alleen al een begripvolle blik, kan een wereld van verschil maken voor de algehele beleving. En natuurlijk kan een man ook zo kijken. Of doen alsof ie je begrijpt. Maar je weet dat ie er geen idee van heeft hoe ellendig het is dat je al weken achter elkaar bloed verliest en dan ook nog eens voor een inwendige echo mag komen opdraven. Ga de neurologie in. Kies voor orthopedie. Maar laat gynaecologie lekker ‘onder ons’.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock