Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Drukte op warme Hemelvaartsdag: ‘Amper besmettingen in de buitenlucht. Natuurlijk blijf je dan niet binnen!’

Drukte op warme Hemelvaartsdag: ‘Amper besmettingen in de buitenlucht. Natuurlijk blijf je dan niet binnen!’

Drukte op warme Hemelvaartsdag: ‘Amper besmettingen in de buitenlucht. Natuurlijk blijf je dan niet binnen!’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hemelvaartsdag 2020

“Ik heb het aardig ‘gek’ voorbij zien komen, op social media gisteren. Heel wat mensen deelden foto’s van intens drukke plaatsen, met afkeurende bijschriften en dreigingen over een tweede virusgolf. Die angst, die angst… Ik vroeg me af hoe ze die foto’s dan precies gemaakt hadden. Lange-afstand, vanaf het balkon? Welnee! Die lui stonden óók gewoon in het park of op datzelfde strand, klaar om een dag te recreëren – alleen dat viel een beetje tegen.”

‘Als ik 25 was geweest en voor de hoofdprijs in Amsterdam in een eenkamerappartement had gewoond, was ik waarschijnlijk ook in dat park gaan zitten’

“Ik las een tweet van iemand die voorstelde met stempels op het voorhoofd te gaan werken. Wie op Hemelvaart al zo’n stempel had, mocht na 1 juni even niet het terras op. Ze hadden hun kans verkeken, zeg maar. Gekker moet het niet worden, toch?”

Wie begint met drukte vermijden?

“Wat moet je in godsnaam in een park met een miljoen andere mensen, hutje mutje op een handdoekje? Die vraag stel ik mezelf echter niet alleen in coronatijd, die vraag stel ik mezelf altijd. Als het ergens te druk is, word ik ongelooflijk onrustig. Ik moet dan ook niet denken aan een festival en snap niets van files-richting-strand. In de zomervakantie blijf ik liever thuis, dan dat ik een typische toeristenbestemming aandoe. Maar ik praat wel vanuit mijn luxepositie van een huis mét tuin in een heel rustige woonplaats vol natuur. Als ik 25 was geweest en voor de hoofdprijs in Amsterdam in een eenkamerappartement had gewoond, was ik waarschijnlijk ook in dat park gaan zitten. Rutte heeft ons gevraagd drukte te vermijden. Maar wie begint daarmee? Is het wie het eerst komt wie het eerst maalt? Of moeten we concluderen dat we op sommige plekken in het land nou eenmaal iets teveel op elkaar gepakt wonen?”

‘Ik snap de drang elkaar weer te zien en het leven weer op te pakken’

“Voor velen was het gisteren een officieel vrije dag. En voor iedereen was het een zonnige dag. De nieuwe versoepelingen bijna binnen handbereik en dagelijks berichten over een afnemend aantal IC-opnames en een vrijwel te verwaarlozen aantal doden. Er overleden vorige week zelfs 200 mensen minder dan gebruikelijk is in deze periode van het jaar. En dan zijn er nog de berichten over het lage aantal besmettingen in de buitenlucht. Van 7.324 onderzochte coronabesmettingen in China, liep slechts een iemand het op door een praatje op straat. Verder kreeg iedereen het binnen. Een vrijbrief om naar buiten te gaan, niet?”

Dalende cijfers

“Ik snap de drang naar frisse lucht en zonnestralen heel goed. Nogmaals, het zou wat beter verspreid moeten worden, maar nu nog angstig binnen blijven zitten slaat – in mijn ogen dan – nergens op. Ik snap ook de drang elkaar weer te zien en het leven weer op te pakken. De cijfers dalen niet een beetje, de cijfers dalen behoorlijk. Het zou wat anders zijn als we nu in een volgepakte concertzaal meeschreeuwen met onze idolen. Of tot de vroege uurtjes gaan dansen en zweten in een donkere club, maar doen we niet. We zitten op het strand. Aan een plas. Of in een park. Met nihil kans op besmetting, dus.”

Lees ook
Hippe (zelfgemaakte) mondkapjes: ‘Niets meer dan lachwekkende interessantdoenerij’

Kappen

En als er dan, met deze toch wat vrijblijvende richtlijnen en per stad of dorp verschillende manieren van aanpak, wordt ingegrepen, snap ik de irritatie ook. De mens is niet gemaakt om binnen te blijven en Netflix drie keer uit te spelen. Het buiten zijn heeft mij gisteren weer goed gedaan, al was het dan in de tuin. Ik zag mijn pubers opleven van een dag op en aan de Vinkeveense Plassen. Een zonnige Hemelvaartdag is niet representatief. Wacht nou eerst eens even de komende maand af, in gedrag en coronacijfers. Maar kap met elkaar zo vreselijk de maat nemen steeds. We worden er geen leuker volkje op.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP