Je bent hier: Home > Health > Zó herken je een hartinfarct bij vrouwen

Zó herken je een hartinfarct bij vrouwen

Health
Zó herken je een hartinfarct bij vrouwen

Goed nieuws op de maandag: uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat de kans dat patiënten een hartinfarct, beroerte of hartstilstand overleven groter is geworden. Mensen met dergelijke hart- en vaatziekten overlijden op steeds latere leeftijd, met name door de steeds betere medische technieken waarover artsen beschikken.

Lees ook
Ontbijt overslaan? Om deze belangrijke reden moet je dat niet meer doen

‘Overleed vijftig jaar geleden een op de twee Nederlanders aan een hart- of vaatziekte, nu is dat een op de vier’, aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. Ondanks dat komen er wel steeds meer mensen met een dergelijke aandoening bij. Het is dan ook belangrijk om goed te weten hoe je het kunt herkennen.

Vrouwen

Bij vrouwen zijn de signalen dat er iets mis is met het hart minder duidelijk dan bij mannen. Bovendien worden hartklachten vaak verward met overgangsklachten. Mede daardoor zijn hart- en vaatziekten nog altijd een grote doodsoorzaak onder vrouwen.

Oorzaken

Belangrijke oorzaken van een hartinfarct of -aanval zijn erfelijke aanleg, een hoge bloeddruk, overgewicht, stress, te weinig beweging en roken. Het wordt door de Hartstichting dan ook aangeraden om regelmatig je bloeddruk, cholesterol en BMI op te (laten) meten.

Meerdere klachten

Net als bij mannen hebben vrouwen bij een hartinfarct last van een beklemmende of drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek, zo is te lezen op de site van de Hartstichting. Vaak duurt de pijn langer dan vijf minuten en kan die samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Maar vrouwen hebben daarnaast, vaker dan mannen, ook de volgende klachten:

 • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Kortademigheid
 • Extreme moeheid
 • Duizeligheid
 • Een onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Negeer daarnaast ook de volgende klachten niet, die kunnen wijzen op hart- en vaatproblemen:

 • Plotseling zichtverlies. Ook als je opeens dubbelziet of last krijgt van wazig zicht, is het verstandig direct naar de Eerste Hulp te gaan.
 • Opgezwollen benen. Zwelling(en) in de benen of pijnlijke benen kunnen duiden op diep-veneuze trombose. Deze aandoening kan zorgen voor blokkades in de aorta. Bel direct je huisarts.
 • Verkleurde oogleden. Gelige oogleden of oogleden met gele plekjes kunnen een teken zijn van een te hoog cholesterol, wat het risico op een hartaandoening vergroot. Laat in dat geval je cholesterolniveau checken bij een arts.
 • Rood, gevoelig tandvlees. Er kunnen zich hart- en vaatziekten voordoen wanneer een orale bacterie in het bloed terechtkomt en zich ophoudt bij de hartklep. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig naar de tandarts gaan om het gebit grondig te reinigen, de kans op een hartaandoening kan verkleinen.
 • Blauwe vingers. Win advies in bij een dokter wanneer je blauwachtige vingers, tenen, oorlellen, handen, lippen of wangen hebt. Dit kan ontstaan door een zuurstoftekort in het weefsel, wat kan duiden op hartfalen.

De klachten kunnen heel plotseling ontstaan of juist heel geleidelijk, en verschillen per persoon. Belangrijk is om kalm te blijven en rustig te blijven zitten of liggen. Ga niet op eigen houtje naar het ziekenhuis, maar bel een ambulance.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock