Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Het is ‘Wereld Hart Dag’: zó herken je een hartinfarct bij vrouwen

Het is ‘Wereld Hart Dag’: zó herken je een hartinfarct bij vrouwen

Health
Het is ‘Wereld Hart Dag’: zó herken je een hartinfarct bij vrouwen

Op 29 september is het ‘Wereld Hart Dag’, waarop aandacht wordt besteed aan hoe we het belangrijkste orgaan van ons lichaam gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Want nog steeds sterven er over de hele wereld zo’n 17,3 miljoen mensen per jaar aan een aandoening van het hart. Bij vrouwen zijn de signalen dat er iets mis is, minder duidelijk dan bij mannen. Híer moet je op letten.

Grote doodsoorzaak onder vrouwen

“Overleed vijftig jaar geleden een op de twee Nederlanders aan een hart- of vaatziekte, nu is dat een op de vier”, aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. Ondanks dat komen er wel steeds meer mensen met een dergelijke aandoening bij. Het is dan ook belangrijk om goed te weten hoe je het kunt herkennen, al is dat bij vrouwen lastiger dan bij mannen. Bovendien worden hartklachten vaak verward met overgangsklachten. Mede daardoor zijn hart- en vaatziekten nog altijd een grote doodsoorzaak onder vrouwen.

Oorzaken

Belangrijke oorzaken van een hartinfarct of -aanval zijn erfelijke aanleg, een hoge bloeddruk, overgewicht, stress, te weinig beweging en roken. Het wordt door de Hartstichting dan ook aangeraden om regelmatig je bloeddruk, cholesterol en BMI op te (laten) meten.

Meerdere klachten

Net als bij mannen hebben vrouwen bij een hartinfarct last van een beklemmende of drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek, zo is te lezen op de site van de Hartstichting. Vaak duurt de pijn langer dan vijf minuten en kan die samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Maar vrouwen hebben daarnaast, vaker dan mannen, ook de volgende klachten:

 • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Kortademigheid
 • Extreme moeheid
 • Duizeligheid
 • Een onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Negeer daarnaast ook de volgende klachten niet, die kunnen wijzen op hart- en vaatproblemen:

 • Plotseling zichtverlies. Ook als je opeens dubbelziet of last krijgt van wazig zicht, is het verstandig direct naar de Eerste Hulp te gaan.
 • Opgezwollen benen. Zwelling(en) in de benen of pijnlijke benen kunnen duiden op diep-veneuze trombose. Deze aandoening kan zorgen voor blokkades in de aorta. Bel direct je huisarts.
 • Verkleurde oogleden. Gelige oogleden of oogleden met gele plekjes kunnen een teken zijn van een te hoog cholesterol, wat het risico op een hartaandoening vergroot. Laat in dat geval je cholesterolniveau checken bij een arts.
 • Rood, gevoelig tandvlees. Er kunnen zich hart- en vaatziekten voordoen wanneer een orale bacterie in het bloed terechtkomt en zich ophoudt bij de hartklep. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig naar de tandarts gaan om het gebit grondig te reinigen, de kans op een hartaandoening kan verkleinen.
 • Blauwe vingers. Win advies in bij een dokter wanneer je blauwachtige vingers, tenen, oorlellen, handen, lippen of wangen hebt. Dit kan ontstaan door een zuurstoftekort in het weefsel, wat kan duiden op hartfalen.

Lees ook
Ontbijt overslaan? Om deze belangrijke reden moet je dat niet meer doen

Blijf kalm en bel 112

De klachten kunnen heel plotseling ontstaan of juist heel geleidelijk, en verschillen per persoon. Belangrijk is om kalm te blijven en rustig te blijven zitten of liggen. Ga niet op eigen houtje naar het ziekenhuis, maar bel een ambulance.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee