Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Het leuke aan vegetarisch eten is dat ik er creatiever door ben geworden’

Hap Slik Zeg: ‘Het leuke aan vegetarisch eten is dat ik er creatiever door ben geworden’

Hap Slik Zeg: ‘Het leuke aan vegetarisch eten is dat ik er creatiever door ben geworden’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Mira (28).

  • Naam: Mira (28, yogalerares)
  • Geeft uit aan boodschappen: € 275 per maand
  • Geeft uit aan uit eten gaan: € 45 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Linzensalade met broccolirijst, sjalot, spinazie, citroensap en ‘pitakaaspuntjes’
  • Dinsdag: Wraps met halloumi, tomaat, komkommer, sla, rode ui en knoflook
  • Woensdag: Rundergehakt met rijst, bloemkool, sperziebonen en appel
  • Donderdag: Kip met rijst, sperziebonen en een woksaus met gember en ketjap
  • Vrijdag: Pizza met tomatensaus, geraspte kaas, vegetarisch gehakt, paprika en ui
  • Zaterdag: Kippensoep met noedels en soepgroenten
  • Zondag: Taco’s met kipgehakt, groene paprika, rode peper, tomaat, sla, geraspte kaas en ui

Hap Slik Zeg

“Ik ben altijd best wel een vleesliefhebber geweest. Vroeger was elke dag een stuk kip of een bal gehakt bij het avondeten heel normaal. Dat is het op zichzelf nog steeds, alleen proberen veel mensen hun vleesconsumptie nu toch wel een beetje terug te dringen. Dat geldt ook voor mij. Mijn redenen daarvoor zijn waarschijnlijk dezelfde als voor iedereen: de dieren, mijn gezondheid, het milieu… Toen ik een halfjaar geleden begon met af en toe vegetarisch eten, had ik er moeite mee, ik moest echt even omschakelen. Inmiddels eet ik nog maar drie of vier keer per week vlees. Uiteindelijk wil ik terug naar één keer. Ik begin er ook steeds meer plezier in te krijgen.”

“Het leuke aan vegetarisch eten vind ik – naast dat ik het gevoel heb dat ik iets goeds doe voor mezelf en de wereld – dat ik er creatiever door ben geworden. Ik gebruik andere kruiden om dingen op smaak te brengen, in plaats van alleen peper en zout over mijn tartaartje te strooien. Afgelopen week zocht ik naar inspiratie voor een vegetarische maaltijd. Via Allerhande vond ik een recept met ‘pitakaaspuntjes’. Het citroensap en de spinazie maakten de salade van linzen fris, terwijl de stukjes pita met gesmolten kaas me deden denken aan dronken avonden in de stad, die we steevast eindigden in een shoarmatent waar we nuchter nooit naar binnen zouden zijn gegaan.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Met een cocktail vierden we dat het leven weer enigszins normaal leek’

(G)een ideale dag

“Over dronken avonden gesproken… Vroeger liet ik me nog weleens gaan. Het hoorde toen een beetje bij de leeftijd. Heel eerlijk gezegd dronk ik vooral alcohol omdat ik het grappig vond om aangeschoten te zijn. Echt lekker heb ik het nooit gevonden, hoewel een gin-tonic – mits-ie niet te sterk is – er best in gaat. Ongeveer één keer in de maand organiseren we een etentje met onze vriendinnengroep. Meestal bestellen we sushi, maar soms maken we ook van die minipizza’s in een pizzarette – het is een soort gourmetten, maar dan op z’n Italiaans. Afgelopen vrijdag besloten we dat weer eens te doen. Na afloop aten we lavacakejes met stroopwafelijs en stukjes Oreo, en maakten we gin-tonics met ijsblokjes en vers fruit. Ik heb onwijs lekker gegeten en gedronken, alleen van dat laatste iets te veel. De laatste keer dat ik daarvoor dronken was, kan zomaar twee jaar geleden zijn, dus ik was vergeten waar mijn grens lag en ben die avond boven een emmer geëindigd. De dag erna voelde ik me zo extreem slap en lamlendig, dat ik met een kippensoepje en een verse-muntthee op de bank ben gaan liggen. Het regende pijpenstelen buiten, dus hoewel het geen ideale dag was, was het er wel de ideale dag voor.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 24. Deze editie ligt t/m 29 juni 2021 in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Getty Images