Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Sinds ik vegan eet, zijn m’n after dinner dips zo goed als verdwenen’

Hap Slik Zeg: ‘Sinds ik vegan eet, zijn m’n after dinner dips zo goed als verdwenen’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Sinds ik vegan eet, zijn m’n after dinner dips zo goed als verdwenen’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Zoë (28).

Naam: Zoë (28)
Beroep: juridisch secretaresse
Geeft uit aan boodschappen: € 350 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 50 per maand

Deze week op het menu

Maandag: Veganistische kip-ketjapsalade met geschrapte worteltjes, sperziebonen, komkommer, ui, cashewnoten en bulgur
Dinsdag: Curry met linzen, bloemkool, erwten, tomaten, kokosmelk, kruidenpasta en rijst
Woensdag: Champignons, wortels, bleekselderij, tomaten, knoflook, ui, rijst en een Italiaanse kruidenmix
Donderdag: Tempeh met Japanse wokgroenten en zoete aardappel
Vrijdag: Pokébowl met quinoa, mango, sojabonen, avocado, limoen, ui, rijstazijn, sojasaus en sesamolie
Zaterdag: Maaltijdsoep met wortels, pompoen, rode linzen, tuinkers, citroengras, gember en twee sneetjes speltbrood
Zondag: Wraps met chili-paprikaspread, gebakken uitjes, paprika, aubergine, munt en koriander

Hap Slik Zeg

“Mensen die – net als ik – alleen wonen, zullen dit herkennen: je komt thuis na een lange werkdag en hebt geen zin om voor één persoon een compleet feestmaal op tafel te zetten. Dus maak je je er makkelijk vanaf met een stuk kabeljauw en een zak wokgroenten. Als je écht uitpakt, kook je daar een beetje rijst bij of bak je wat zoete aardappelstukjes op. Maar dat betekent ook een extra pan, dus waarschijnlijk blijft het bij die eerste twee ingrediënten.”

‘Ik zal niet snel een pizza afhalen of langs McDonald’s rijden’

“Ik neem mijn gezondheid erg serieus. Hoewel ik vaak bij m’n ouders of vrienden aanschuif, eet ik het gros van de avonden alleen. Maar ook dan zal ik niet snel een pizza afhalen of langs McDonald’s rijden. Ik kook vaak en vind het geen vervelende klus, maar ik merkte de laatste tijd wel dat ik elke week terugviel op dezelfde recepten en gerechten – de sleur was erin gekomen.”

M&M’s missen

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en besloot mijn creativiteit op de proef te stellen door een maand veganistisch te eten. Dat zou zeker een uitdaging worden, want ik ben gek op eieren met ontbijtspek. En dan heb ik het nog niet eens over die geweldige chocoladereep van Tony Chocolonely met kaneelbiscuit… Inmiddels ben ik al over de helft van mijn vegan maand en kan ik zeggen dat het goed bevalt. Ik zou liegen als ik zeg dat ik mijn wekelijkse portie M&M’s niet mis. Maar daarvoor in de plaats zijn speculaasbrokken en pure chocola met gekaramelliseerde amandelen gekomen, dus ik klaag niet. Het is me opgevallen dat ik veel minder last heb van m’n buik sinds ik veganistisch eet. Ik vermoed dat dat opgeblazen gevoel door de eieren kwam. Ook zijn mijn after dinner dips zo goed als verdwenen. Het lijkt er dus op dat ik vlees minder goed kan verteren dan ik dacht.”

Gevarieerder eten

“Zoals ik had gehoopt, ben ik een stuk gevarieerder gaan eten. Je staat wat langer in de supermarkt omdat je je moet verdiepen in wat er op een etiket staat, maar ik heb me tot nu toe nauwelijks beperkt gevoeld in wat ik mocht eten. Zolang je niet uit pakjes en zakjes kookt en veel peulvruchten in je maaltijden verwerkt, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Zelfs het stukje krokodil dat ik proefde, heeft me aangenaam verrast’

Genoeg wilskracht?

“Als ik de maand heb volgemaakt, wil ik zeker doorpakken en een veganistische levensstijl aanhouden. Wel heb ik met mezelf afgesproken dat ik flexibel mag zijn als ik in een restaurant of bij vrienden of familie eet. Want om het gehaktbrood en de chocoladetaart te weerstaan die mijn moeder met kerst altijd maakt, is pas echt wilskracht nodig! Gelukkig zijn de feestdagen nog ver weg. Bovendien kan m’n moeder fantastisch koken, dus misschien is het slim om haar in de tussentijd met wat plantaardige recepten te laten oefenen. Probleem opgelost.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 38-2020. Deze editie ligt t/m 22 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst

Shoppen is altijd een goed idee