Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Pinda’s en producten die daarvan worden gemaakt, kunnen ongezond zijn’

Hap Slik Zeg: ‘Pinda’s en producten die daarvan worden gemaakt, kunnen ongezond zijn’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Pinda’s en producten die daarvan worden gemaakt, kunnen ongezond zijn’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Elvie (27).

  • Naam Elvie (27), Beroep dierenartsassistent
  • Geeft uit aan boodschappen € 400 per maand
  • Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen € 50 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Ovenschotel met kipdijfilet, maiskolven, rode ui, knoflook, koriander, chilivlokken en zeezout
  • Dinsdag: Ovenschotel met cannellinibonen, tomaat, rode, gele en oranje paprika, laurier, rozemarijn, knoflook, chilivlokken, zeezout en citroenrasp
  • Woensdag: Ovenschotel met zalm, groene asperges, aardappels, hazelnoten, knoflook, rozemarijn en zeezout en een dressing van yoghurt en citroensap
  • Donderdag: Ovenschotel met kastanjechampignons, shiitake, mais, cashewnoten, paksoi, tofu, zwarte peper, zeezout, knoflook, gember, chilivlokken, sojasaus en citroensap
  • Vrijdag: Sushi
  • Zaterdag: Verse groentesoep met wortel, bleekselderij, prei, broccoli, tomaat, ui en gehaktballetjes
  • Zondag: Twee volkorenboterhammen met pindakaas

Hap Slik Zeg

“Ik ben deze week een dierbare illusie armer geworden. Zondagavond kwam er een vriendin langs. Ik was de hele dag aan het rennen en vliegen geweest, dus toen ze aankwam stond ik nog met een broodje pindakaas – mijn avondeten – in mijn hand. Ze wees me erop dat pinda’s en producten die daarvan worden gemaakt ongezond kunnen zijn. Blijkbaar bevatten ze myco-toxines, gifstoffen die in schimmels voorkomen. Op bepaalde soorten gaat je lichaam niet zo lekker. Aflatoxine is bijvoorbeeld erg belastend voor je lever. Het probleem is: ik ben gék op pindakaas. Altijd al geweest. Ik eet meestal twee, soms drie keer per dag pindakaas. ’s Ochtends gaat er een flinke eetlepel door mijn ontbijt, later smeer ik er een paar beschuitjes mee en als ik heb gesport, doe ik pindakaas op mijn eiwitpannenkoek. Ik kan of wil niet helemaal zonder, dus ik heb besloten te minderen in plaats van ermee te stoppen. Nu maak ik mijn havermout met chocolade-eiwitpoeder en pasta van honderd procent hazelnoten. Dat is misschien wel lekkerder, want de smaak lijkt erg op die van Nutella, maar dan zonder ongezonde toevoegingen. De pindakaas die ik nog wel eet, compenseer ik met het feit dat ik geen alcohol drink. Onder aan de streep heeft mijn lever het dan alsnog goed getroffen.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Wij hebben geen vaste rolverdeling thuis’

Ovenprinses

“Het afgelopen jaar ben ik me meer met mijn gezondheid gaan bezighouden. Wat voeding betrof viel er nog wel wat winst te behalen. Voorheen wilde ik me er – zoals van de week met dat broodje pindakaas – ’s avonds nog weleens makkelijk van afmaken door een ei te bakken of een maaltijd over te slaan. Toen ik op Instagram een post zag over De wereldse bakplaat, een kookboek met ovenrecepten uit alle continenten, triggerde me dat om weer lekker te gaan koken. De gerechten zijn supermakkelijk. Je bent niet per se snel klaar, omdat alles lang in de oven moet. Maar dat geeft niet, want intussen  kun je mooi vast de keuken opruimen of een boek lezen. Ik heb deze week nog vier keer uit dat boek gekookt, het is ideaal. De smaakcombinaties zijn heel bijzonder. De laatste tijd eet ik ook bewuster. Als ik ontbijt, concentreer ik me op alle aspecten van wat ik in mijn mond heb: de structuur, de textuur, de geur en de smaak. Tijdens het eten kauw ik uitgebreid en kijk ik geen series of YouTube-filmpjes meer. Ik merk dat ik daardoor eerder verzadigd ben en minder trek heb in zoete of vette tussendoortjes. Bovendien geniet ik veel meer van mijn maaltijden. Verder probeer ik meer groenten te eten, en alles zo veel mogelijk biologisch. Dat biologisch eten twee keer zo duur is dan ‘normaal’ is geen fabeltje. Ik snap dat het voor gezinnen amper te doen is. Maar ik woon alleen in mijn geval is het misschien een kwestie van iets minder schoenen kopen.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 21. Deze editie ligt t/m 1 juni 2021 in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee