Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap slik zeg: ‘Het komt voor dat we rond etenstijd al een beetje aangeschoten zijn’

Hap slik zeg: ‘Het komt voor dat we rond etenstijd al een beetje aangeschoten zijn’

Hap slik zeg: ‘Het komt voor dat we rond etenstijd al een beetje aangeschoten zijn’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Daphne (40).

Naam: Daphne (40), senior product owner website
Woont samen met: Sebastiaan (39), head of user experience
Geeft uit aan boodschappen: € 400 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 250 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Couscous met broccoli, mango, feta en gemengde noten
  • Dinsdag: Gnocchi met spruiten en spekjes
  • Woensdag: Pilav met kerriedrumsticks
  • Donderdag: Broodje vegetarische hamburger met broccoli en tuinbonen
  • Vrijdag: Gewokte paksoi met biefstukreepjes, kastanjechampignons en knoflook
  • Zaterdag: Poké bowl met zalm, komkommer, wortel, rode peper, avocado, sesamzaad en rijst
  • Zondag: Saotosoep met broodje bakkeljauw

Hap slik zeg

“Geen van beiden heeft er een cursus of opleiding voor gevolgd, maar mijn moeder en broer kunnen supergoed koken. Mijn moeder maakt er met kerst altijd een feestje van. Elk jaar kookt ze volgens een andere keuken. Zo hebben we een Amerikaans, Italiaans en Grieks-Turks thema gehad. Dat laatste was mijn favoriet. Wat ze had gemaakt was niet alleen erg lekker, de beleving eromheen maakte het extra speciaal. Al het eten zat in van die typisch Turkse schalen, dat gaf een heel andere sfeer dan normaal. Hoewel ik thuis met allerlei exotische gerechten in aanraking ben gekomen, was mijn lievelingseten typisch Hollands: blote billetjes in het gras. Nu eet ik het nooit meer, maar vroeger kon het water me daarvan echt in de mond lopen. In feite zijn het gewoon door elkaar gehusselde witte bonen en sperziebonen, in mijn geval geprakt met aardappels en een slavink. Zoek er maar eens een plaatje van op. Met die naam in het achterhoofd ziet het er hilarisch uit.”

Zatte zondagen

“Vergeleken bij de rest van de familie steek ik qua kookkunsten een beetje bleekjes af. Maar afgezien van het feit dat ik regelmatig plastic bakjes op een hete kookplaat laat staan, ben ik een prima chef. Ik heb zelfs een handige tip voor mensen die altijd met de schil zitten te klooien als ze een gekookt ei willen pellen: laat het ei eerst goed schrikken door het met koud water af te spoelen en rol het daarna over het aanrecht, zodat de schil in kleine stukken breekt. Daarna komt alles er bijna in één keer af. Ik vind het leuk om ’s avonds iets lekkers te maken, zeker nu ik veel thuiswerk. Op het moment dat ik de keuken in duik, schakel ik om van werkmodus naar vrije tijd. Het helpt om de dag te breken.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘De ene week eten we supergezond en de andere klooien we maar wat aan’

“Een van de lekkerste dingen vind ik rijst met zalmfilet, eieren, boter, crème fraîche, bosui en dille. Sebas kan ook koken, maar volgt meestal wel een recept. Anders wil hij nog weleens vreemde combinaties maken, zoals gerookte zalm met feta. Hij is minder creatief dan ik. Soms zegt ie: ‘We moeten boodschappen doen. Ik heb in de koelkast gekeken, maar er ligt niets meer.’ Ik zie dan nog allerlei restjes en maak daar bijvoorbeeld een groenteomelet van, ook omdat ik heel erg antivoedselverspilling ben. Op zondagen koken we vaak samen. We maken graag stoofpotjes. Die vergen veel snijwerk en moeten zo’n drie uur sudderen, daar zijn we de hele middag zoet mee. Ondertussen drinken we het ‘restje’ op van de rode wijn die in het stoofpotje hoort – echt gezellig. Het komt voor dat we rond etenstijd al een beetje aangeschoten zijn.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 13. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Getty Images