Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Zelfs het stukje krokodil dat ik proefde, heeft me aangenaam verrast’

Hap Slik Zeg: ‘Zelfs het stukje krokodil dat ik proefde, heeft me aangenaam verrast’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Zelfs het stukje krokodil dat ik proefde, heeft me aangenaam verrast’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Marie (33).

Naam: Marie (33)
Woont samen met: Alex (35)
Beroep Marie: leidinggevende in een restaurant
Beroep Alex: kapper
Geeft uit aan boodschappen: € 650 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 150 per maand

Deze week op het menu

Maandag: gehaktbal met sperziebonen en zoete aardappel gevuld met met feta, rode peper en koriander
Dinsdag: paprikatortilla’s met tonijn, radijsjes, bleekselderij, prei, ui en appel
Woensdag: maaltijdsoep met kikkererwten, tomatenblokjes, taugé, paksoi, ui en currypasta
Donderdag: noedelsalade met kipdijfilet, mango, ui, snijbonen, broccoli en chilisaus
Vrijdag: restje van donderdag
Zaterdag: smoothie met magere kwark, roodfruit uit de diepvries, banaan en cashewnoten
Zondag: pokébowl met quinoa, sojabonen, ui, mango, avocado en srirachasaus

Hap Slik Zeg

“Bijna iedereen in mijn omgeving verklaart me voor gek, maar ik heb een bloedhekel aan de zomer. Zodra het kwik boven de twintig graden komt, stopt mijn lichaam met functioneren en gaat het in de spaarstand. Het liefst blijf ik binnen met de gordijnen dicht en de vloerverkoeling aan – in elk geval tot de ergste hitte voorbij is. Ik word loom, krijg hoofdpijn en verbrand binnen de kortste keren. Plus: mijn eetlust verdwijnt.”

‘Wat avondeten betreft probeer ik creatief te zijn’

“Goed voor de lijn, zou je denken, maar dat valt tegen. Hoewel ik graag sport, het liefst zo’n vier keer per week, kan ik me er niet altijd toe zetten als het te warm is. Wat avondeten betreft probeer ik creatief te zijn. In een warme maaltijd heb ik ’s zomers vaak geen trek, dus ik experimenteer veel met verschillende salades, smoothies en andere koude gerechten. Belangrijk is de macroverhouding, dus dat er altijd iets van eiwitten, koolhydraten en vetten in zit. Zo is het fris, maar ook voedzaam.”

De échte boboti

“Gek genoeg heb ik op vakantie niet zo’n last van de hitte. De luchtvochtigheid is op de meeste zonbestemmingen niet zo hoog als hier in Nederland. Vorig jaar hebben Alex en ik een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika. Niet alleen bleef mijn eetlust daar honderd procent intact, ik heb er volgens mij het lekkerst gegeten van alle plekken waar ik ooit ben geweest. Of we nu naar een sjiek restaurant gingen of naar een simpel cafeetje aan zee: ik heb niet één slechte ervaring gehad. Zelfs het stukje krokodil dat ik proefde bij Mama Africa in Long Street, de hoofdstraat van Kaapstad, heeft me aangenaam verrast. Mijn favoriete Zuid-Afrikaanse specialiteit is boboti, een soort ovenschotel met onder andere gehakt, melk, bloem, ei, ui, witbrood en verschillende kruiden. Nadat we terugkwamen heb ik het thuis nog regelmatig gemaakt, volgens het klassieke recept van de ranger die ons door het Krugerpark had begeleid: heerlijk!”

Lees meer
Hap Slik Zeg: ‘Gezond eten is belangrijk, maar op vakantie even niet’

Kruidnoten

“Toch blijf ik echt een wintermens. Als ik moet kiezen tussen een week aan de Italiaanse kust of een rondreis door IJsland, ga ik absoluut voor het laatste. Parkeer mij rond de feestdagen met een dekentje, kop thee en een goede film op de bank en ik ben op mijn gelukkigst. Het samenzijn met vrienden en familie, de fijne sfeer en het lekkere eten maken kerst tot een gezellige periode. Voor kruidnoten ben ik letterlijk een keer wakker gemaakt. Toen ik nog thuis woonde, ging ik op kerstavond regelmatig naar een feest. Dat ik dan pas rond zeven uur ’s ochtends thuiskwam, weerhield mijn moeder er niet van om enkele uren later met een schaaltje versgebakken kruidnoten naast mijn bed te staan. Kater of niet, daar stond ik gewoon speciaal voor op.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 37-2020. Deze editie ligt t/m 15 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst

Shoppen is altijd een goed idee