Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Het komt geregeld voor dat we doordeweeks een driegangendiner bereiden’

Hap Slik Zeg: ‘Het komt geregeld voor dat we doordeweeks een driegangendiner bereiden’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Het komt geregeld voor dat we doordeweeks een driegangendiner bereiden’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan José (40).

  • Naam: José (40), schoonmaker
  • Woont samen met: Rens (40), backofficemedewerker
  • Geeft uit aan boodschappen: € 480 per maand
  • Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 80 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Pangasiusfilet met knoflook en citroensap, plus rode bieten en zilvervliesrijst
  • Dinsdag: Stamppot met zalm, paksoi, rode ui, aardappelen, kokosmelk en sambal
  • Woensdag: Aziatische wok met kipdijfilet, sperziebonen, basmatirijst, atjar tjampoer, sesamzaad, gember, sriracha en ketjap
  • Donderdag: Chili con carne met rundergehakt, kidneybonen, paprika, sperziebonen en ui
  • Vrijdag: Burrito’s met kip, tomaat, paprika, ui, geraspte kaas en een dressing van yoghurt, mayonaise, kerriepoeder en citroensap
  • Zaterdag: Zelfgemaakte pizza quattro formaggi met basilicum, oregano en vier soorten kaas
  • Zondag: Entrecote met in spek gewikkelde asperges en aardappelgratin

Hap Slik Zeg

“Je kunt ons absoluut bourgondiërs noemen. Rens en ik drinken ’s avonds graag een wijntje – vaak wel iets meer dan één – en zijn gek op alles wat met bladerdeeg te maken heeft: aardappel-preitaart, met ei, slagroom en cheddar, eten we elke maand. Ook een aanrader: de pastei der pasteien, zoals wij ‘m nu noemen. Ik maakte die een keer in het weekend. Op zo’n gure zondag, dan smaakt een winterse maaltijd extra lekker. Voor het pasteitje gebruikte ik kalfsstoof, wortel, champignon, rode wijn, ontbijtkoek, mosterd, laurierblad, knoflook en ui. Daarbij serveerde ik sperziebonen, aardappelpuree en een simpele salade met sinaasappelblokjes en hazelnoten. Sindsdien is het ons lievelingseten. Hier kan geen pizza of pannenkoek tegenop.”

Driegangendiner

“Het is niet zo dat we elke dag iets kant-en-klaars eten of wekelijks door de McDrive gaan, maar echt bewust eten we ook niet. Het zit hem niet zozeer in het gezonde van de maaltijden, maar meer in de portiegrootte en in het aantal keer dat we opscheppen. Rens en ik houden allebei van koken en vinden het geen probleem om na het werk een uur of twee met het avondeten bezig te zijn. Sommige stellen kijken samen een serie, wij staan met een gezellig Portugees muziekje op wat te rommelen in de keuken – ieder z’n ding. We vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en bewaren de recepten die ons goed zijn bevallen. Vrienden blijven zich erover verbazen, maar het komt geregeld voor dat we doordeweeks een driegangendiner bereiden. Laatst maakte ik mini-groenteloempia’s als voorgerecht en chocolade-crème brûlée als toetje. Rens nam het hoofdgerecht voor zijn rekening: een Marokkaans stoofgerecht met kipdijfilet, couscous, pastinaak, tomaat, dadels, rode ui, speculaaskruiden en citroen. We zitten dan wel een uur genietend aan tafel.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Als hij een blijvertje blijkt, moet ik hem de waarheid wel vertellen’

Lavacakejes

“Hoe lekker al dat eten ook is, we beginnen aan onze broeken te merken dat we tijdens het avondeten waarschijnlijk twee keer zo veel calorieën binnenkrijgen als de gemiddelde Nederlander. Omdat de stap van meerdere gangen naar een AVG’tje wel erg groot is, hebben we ons voorgenomen iets minder uitgebreid te koken en na het eten een wandeling te maken. Toetjes bewaren we voortaan voor het weekend, dan blijven ze ook speciaal. Ik hoop dat Rens voor zaterdag iets licht verteerbaars op de planning heeft staan, want ik weet nu al wat ik voor daarna ga maken: lavacakejes met karamel-zeezoutpindakaas en chocolade. Ik kreeg het recept van een vriendin die weet hoe verslaafd ik vroeger was aan Reese’s, die chocoladecups met pindakaas. Ik ben heel benieuwd.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 18. Deze editie ligt t/m 11 mei 2021 in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Pexels

Shoppen is altijd een goed idee