Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Ik mocht niet alles met zoveel allergieën, maar tóch was ik een makkelijke eter’

Hap Slik Zeg: ‘Ik mocht niet alles met zoveel allergieën, maar tóch was ik een makkelijke eter’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Ik mocht niet alles met zoveel allergieën, maar tóch was ik een makkelijke eter’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Nikki (30).

Naam: Nikki (30)
Beroep: reisadviseur/voedingscoach in opleiding
Geeft uit aan boodschappen: € 230 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 150 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Couscoussalade met tomaat, rode ui, paprika, feta en peterselie, plus falafel
  • Dinsdag: Geitenkaassalade met zongedroogde tomaat, appel, veldsla, komkommer, pijnboompitten en balsamicoazijn
  • Woensdag: Tofuramen met noedels, champignons, paksoi, sojasaus, sambal en limoen
  • Donderdag: Stoofpotje met rode ui, tomaat, spinazie, rozijnen, kikkererwten, bliktomaten, kaneel en paprikapoeder
  • Vrijdag: Quinoasalade met linzen, feta, tomaat, olijven en peterselie
  • Zaterdag: Loempia’s van rijstvellen met ijsbergsla, komkommer, wortel, mihoen en een sausje van vermalen pinda’s, gember, sesamolie, sojasaus, rode peper, citroen en knoflook
  • Zondag: Thaise curry met basmatirijst, tofu, paprika, taugé, paksoi, ui en rode-currysaus

Hap Slik Zeg

“Tijdens de lockdown ben ik anders gaan koken – gevarieerder. Ik ben dol geworden op de Aziatische keuken. De gerechten zijn over het algemeen heel gezond. Er komt nauwelijks kaas of brood in voor, en juist wel veel rijst en groenten. Op een gegeven moment had ik een soort ramen-obsessie. Ik at daarvoor bijna nooit noedels, maar een week lang stonden al mijn avondmaaltijden in het teken van deegwaren met allerlei verschillende groenten en kruiden. Fijne bijkomstigheid is dat mijn darmen het goed verdragen. Vroeger had ik veel allergieën.”

‘Een week lang stonden al mijn avondmaaltijden in het teken van deegwaren met allerlei verschillende groenten en kruiden’

“Ik kon bijvoorbeeld niet tegen tarwe, maar ook koemelk, eieren, schelp- en schaaldieren, citrusvruchten, sommige kruiden en suiker zorgden voor problemen. Dan kreeg ik kramp in mijn buik of zat ik de rest van de dag met een opgeblazen gevoel. Het is een van de redenen dat ik een jaar geleden ben begonnen met de opleiding tot gewichtsconsulente, om nog meer te leren over wat voeding met ons lichaam doet. In december hoop ik mijn papiertje te halen en andere mensen te kunnen helpen bij het nastreven van een zo gezond mogelijke levensstijl.”

Volle voorraadkast

“Mijn studie heeft niet voor onverwachte openbaringen gezorgd. De meeste dingen wist ik al, omdat ik me jarenlang min of meer gedwongen heb verdiept in wat ik eet. Als ik mensen een tip mag geven om voeding en koken interessanter te maken, dan zou ik zeggen: zorg voor een goedgevulde voorraadkast. Vaak hebben we geen zin om een waslijst aan boodschappen te gaan halen voor een enkel gerecht en houden we het bij makkelijke recepten of kant-en-klare pakjes, zakjes en sauzen, terwijl die vol suikers, zout en E-nummers zitten en hartstikke ongezond voor je zijn. Je zult bovendien merken dat je de dingen die je speciaal voor die ene curry in huis haalt automatisch vaker gebruikt als je from scratch leert koken. Het is lekkerder, en beter voor je lichaam, dus waarom zou je die investering niet doen?”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘In quarantaine ging ik experimenteren met koken en zette ik mijn creaties op Instagram’

Makkelijke eter

“Je verwacht het niet van een kind met zo veel allergieën, maar ik was een makkelijke eter. Mijn moeder zei altijd dat het zo fijn was om voor me te koken, want ik vond alles lekker. Ik at graag. En veel. Binnen het gezin werd ik wel gezien als een soort afvalbak – ik schraapte alle pannen leeg en maakte alle restjes op. Ik was bovendien echt een groentefreak. Dat maken ouders niet vaak mee. En waar andere kinderen het weleens spannend vonden om bij vriendinnetjes te blijven eten, uit angst dat ze iets zouden krijgen wat ze niet lustten, maakte ik me nergens druk om. Wel voelde ik me af en toe een buitenbeentje. Ik kon natuurlijk niet álles eten, en op feestjes had ik altijd mijn eigen snoepjes en flesje spa rood bij me. Toch ben ik nooit gepest; ik werd juist interessant gevonden. Voeding is ook heel interessant, ik ben er vandaag de dag zelf ook nog steeds mee bezig.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 41-2020. Deze editie ligt t/m 13 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee