Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Ik besloot cold turkey een maand lang te stoppen met suiker eten’

Hap Slik Zeg: ‘Ik besloot cold turkey een maand lang te stoppen met suiker eten’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Ik besloot cold turkey een maand lang te stoppen met suiker eten’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Jet (30).

Naam: Jet (30)
Beroep: marketingmanager
Geeft uit aan boodschappen: € 225 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 30 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Curry met kip, paprika, kokosmelk, ui, koriander, rode currypasta en rijst
  • Dinsdag: Hetzelfde als maandag
  • Woensdag: Zalm met pompoenblokjes, wortel, rode ui en zoete aardappel
  • Donderdag: Hetzelfde als woensdag
  • Vrijdag: Gehaktbrood met broccoli en aardappelpuree
  • Zaterdag: Hetzelfde als vrijdag
  • Zondag: Nepalese chili chicken met paprika, ui, tomaten, rijst en chilisaus

Hap Slik Zeg

“Ik weet niet of je officieel verslaafd kunt zijn aan suiker, maar ik weet wel dat ik moeilijk zonder kon. Zoals zo veel mensen had ik moeite met maat houden. Elke dag één speculaasje bij de thee heb ik nog nooit gered. Dat is ook wel logisch, want elk koekje zorgt ervoor dat je hersens dopamine afgeven. En natuurlijk wil je het geluksgevoel dat daaruit voortvloeit zo lang mogelijk vasthouden. Ik heb op allerlei manieren geprobeerd te minderen – geen snoep meer in huis halen, op gevoel eten, et cetera – maar telkens ging ik opnieuw de mist in. Een paar weken geleden besloot ik cold turkey een maand lang te stoppen met suiker eten. Ik ben eigenlijk klaar, maar heb besloten om er zo  lang mogelijk mee door te gaan.”

‘Op culinair gebied is dit een goed jaar voor me’

“De eerste week was absoluut een uitdaging. Met name tijdens sociale gelegenheden had ik het er zwaar mee. Inmiddels vraagt mijn lichaam niet meer om zoetigheid. Ik voel me lang niet zo lamlendig meer, waarschijnlijk omdat mijn bloedsuikerspiegel stabieler is. Ik slaap beter, mijn huid oogt gezonder en ik ben minder opgeblazen. Wat voor mij een enorm verschil heeft gemaakt, is cacaopoeder. Sinds ik dat door mijn havermout en smoothies doe, heb ik bijna geen ‘lekkere trek’ meer en is mijn smaak veranderd: ik vind melkchocolade nu chemisch smaken.”

Keukenprinsen en -prinsessen

“Ik zeg niet dat ik nooit meer een droptoffee zal eten of in restaurants om een lijst met gebruikte ingrediënten ga vragen, maar deze maand heeft mijn ogen wel geopend. Sinds de quarantaine van begin dit jaar wissel ik aan de lopende band recepten uit met keukenprinsen en -prinsessen in mijn omgeving. Mijn vader maakt heel lekkere gnocchi met kip, spinazie, tomaten en Boursin. Mijn buurvrouw tipte me een goede curry met kip, ananas, erwtjes, ui, kokosmelk, munt en rijst. Bij een collega at ik eens shakshuka met asperges, ei, spinazie, courgette, hüttenkäse, munt en bieslook. Het zijn dingen die ik voorheen zelf niet snel zou maken, omdat ik vond dat ik er te weinig tijd voor had.”

Lees ook 
Hap Slik Zeg: ‘Nadat mijn relatie op de klippen liep, heb ik een periode iets te veel chocolade gegeten’

HelloFresh-box

“De tijd die ik normaal gesproken kwijt was aan woon-werkverkeer – een uur – heb ik gereserveerd om in de keuken te staan, dus op culinair gebied is dit een goed jaar voor me. Ik schrijf alle recepten op of print ze uit. Daarna doe ik alles in een mapje, zodat ik de recepten ter inspiratie kan doorbladeren als ik geen idee heb wat ik ’s avonds wil eten. Deze week liet ik me inspireren door HelloFresh. Mijn beste vriendin heeft sinds een paar weken een box en is er erg enthousiast over. Ik heb stiekem op haar account meegekeken uit welke recepten je de komende weken kunt kiezen. De drie gerechten die ik geprobeerd heb, waren heerlijk. Nu mondkapjes in de supermarkt verplicht zijn, laat ik ook een box bezorgen.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 45-2020. Deze editie ligt t/m 10 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst, beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee