Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap slik zeg: ‘Ik kan iedereen aanraden om op deze manier te experimenteren in de keuken’

Hap slik zeg: ‘Ik kan iedereen aanraden om op deze manier te experimenteren in de keuken’

Hap slik zeg: ‘Ik kan iedereen aanraden om op deze manier te experimenteren in de keuken’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan San (34).

Naam: San (34), leidinggevende kaaspakhuis
Woont samen met: Barry (36), gymdocent
Geeft uit aan boodschappen: € 450 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 80 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Antarcticaanse vissticks van kabeljauwfilet, bloem, ei, panko en paprikapoeder, plus sperziebonen en zoete aardappelpatat
  • Dinsdag: Engelse cottage pie met gehakt, linzen, doperwten, mais, prei, tomaten, aardappelpuree, knoflook, ui en geraspte kaas
  • Woensdag: Zuid-Afrikaanse gehakttaart met ei, witbrood, tutti frutti, amandelen en karnemelk
  • Donderdag Amerikaanse kalkoen met bourbonsaus en ontbijtspek
  • Vrijdag: Russische tefteli met gehakt, rijst, ei, peen, passata, bouillon, crème fraîche en ui
  • Zaterdag: Vietnamese loempia’s met tofu, avocado, komkommer, munt, koriander en sesamolie
  • Zondag: Surinaamse roti met kip, kousenband, aardappels, eieren, rode peper, knoflook, ui en rotivellen

Hap slik zeg

“Barry en ik zijn wat eten betreft allebei oer-Hollands opgevoed. Net als in veel andere Nederlandse gezinnen aten we voornamelijk aardappels, vlees en groente – met een bakje vla toe. Vaak werd het eten ook nog door elkaar gehusseld en tot een stamppot geprakt. Ik kan me voorstellen dat mensen uit Zuid-Amerika of Azië er niets van begrijpen, maar zelf heb ik er nooit problemen mee gehad. Ik hou van Hollandse pot zonder al te veel poespas. Andijviestamppot met een bal gehakt of hutspot met een flinke lepel baggervette jus, bijvoorbeeld. Je mag me er niet voor wakker maken, maar als Barry me wil verrassen door voor me te koken, mag het absoluut zoiets zijn. Mij doe je geen plezier met een chique maaltijd als eendenlever op een bedje van spinazie met gekaramelliseerde peer – of iets in die richting.”

Wereldweek

“Op een gegeven moment ken je alles wat de Nederlandse keuken te bieden heeft. Het wordt er niet minder lekker van, maar je bent toch nieuwsgierig naar smaken en combinaties uit andere werelddelen. Ik wil niet zeggen dat we nooit iets geprobeerd hebben, maar veel verder dan bami en spaghetti kwamen we niet. Vrienden van ons kwamen met een origineel idee: je schrijft twintig verschillende landen op verschillende papiertjes en doet die allemaal in een kom. Elke keer dat je geen inspiratie hebt voor het avondeten, pak je een papiertje. Uit de keuken van het land dat je hebt getrokken, maak je een gerecht.”

“Toevallig hadden Barry en ik afgelopen week vakantie, dus we hadden tijd zat en hebben het daarom iets anders gedaan. Uiteindelijk hebben we een soort wereldweek gehouden. We zijn met onze ogen dicht boven een wereldkaart gaan hangen en hebben in elk continent een land aan-gewezen. Ons experiment begon met Russische tefteli, wat veel spannender klinkt dan het is, hoor. In feite zijn het gewoon gehaktballen in saus, maar met rijst erin en veel lekkerder dan de gehaktballen die je gewend bent.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Tijdens een eetbui werd het soms zwart voor mijn ogen’

Experimenteren

“Ik kan iedereen aanraden om op deze manier te experimenteren in de keuken. Echt, als je de tijd hebt, wordt koken ook een stuk minder vervelend. Daarbij is het leuk om samen bezig te zijn met iets wat toch moet gebeuren en waar je plezier aan beleeft op het moment zelf én zodra het klaar is. Fijne bijkomstigheid is dat alle zeven gerechten bij ons een schot in de roos waren. We hebben de hele week superlekker gegeten, tijd met elkaar doorgebracht en nieuwe dingen geleerd, zonder dat het ons een cent extra heeft gekost. Zo makkelijk kan het zijn.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 9. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Getty Images