Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap slik zeg: ‘Tijdens een eetbui werd het soms zwart voor mijn ogen’

Hap slik zeg: ‘Tijdens een eetbui werd het soms zwart voor mijn ogen’

Hap slik zeg: ‘Tijdens een eetbui werd het soms zwart voor mijn ogen’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Cora (29). 

Naam: Cora (29), receptionist
Geeft uit aan boodschappen:
€ 200 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 95 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Uitsmijter met spek en kaas op twee speltboterhammen
  • Dinsdag: Kip met Japanse wokgroenten, noedels en ongezouten cashewnoten
  • Woensdag: Kip met bamigroenten, mie en een gebakken ei
  • Donderdag: Zelfgemaakte groentesoep met pompoen, paprika, prei, bleekselderij, wortel, ui en vegetarische balletjes
  • Vrijdag: Pokébowl met kip, komkommer, avocado, maïs, sesam en rijst
  • Zaterdag: Volkoren wraps met kalkoenfilet, ananas, komkommer en hüttenkäse
  • Zondag: Wentelteefjes van speltbrood met ei, kaneel en diepvriesaardbeien

Hap slik zeg

“Mijn relatie met voeding is altijd een tikkeltje ongezond geweest. Niet dat ik ooit te zwaar ben geweest, integendeel: ik had – en heb nog steeds – een figuur waar veel vriendinnen jaloers op zijn. Het moment waarop ik me druk begon te maken om mijn gewicht, kan ik me nog goed herinneren. Ik zat in groep vier en was bij een vriendinnetje aan het spelen toen haar moeder de woonkamer binnenkwam en zei dat ik een stuk steviger was dan de laatste keer dat ze me had gezien. Een jaar of zes was ik, maar die opmerking sloeg in als een bom.”

“Sindsdien heb ik altijd het idee gehad dat er iets af moest, terwijl ik hartstikke slank was. Ik zorgde dat ik elke dag een extreem calorietekort had, maar kreeg daardoor ook geregeld eetbuien. Een jaar of twee geleden werd iemand in mijn omgeving ernstig ziek. Dat schudde me wakker. Diegene zou alles doen voor een gezond lichaam. Ik had er een en ging er enorm ondankbaar mee om. Dat kon ik niet meer aan mezelf verkopen.”

Verboden vrucht

“Ik ben nooit officieel gediagnosticeerd, maar een eetbuistoornis komt het dichtst in de buurt van waar ik mee te maken had. In mijn omgeving zie ik veel mensen met hetzelfde worstelen. Ik denk dat we te veel plaatjes kijken, onrealistische verwachtingen creëren en onszelf zo een ongezond eetpatroon aanleren. Wat mij echt heeft geholpen, is voeding niet meer labelen als ‘goed’ of ‘slecht’. Ik ontzegde mezelf van alles, waardoor ik extra veel zin kreeg in de dingen die ik zogenaamd niet mocht. Nu eet ik juist elke dag een kleine portie van een van mijn ‘trigger-foods’, producten die voorheen een eetbui uitlokten. De Cookie&Cream tiffins van Albert Heijn, bijvoorbeeld. Omdat ik ze nu mag eten wanneer ik wil, kan ik er gerust eentje nemen in plaats van vier. Ze zijn geen ‘verboden vrucht’ meer. Maar wel nog minstens zo lekker.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Door corona heb ik twee maanden op vloeibaar voedsel geleefd’

Mindful eten

“Wat ik iedereen kan aanraden, is mindful eten. Tijdens een eetbui werd het soms zwart voor mijn ogen. Dan propte ik me vol met wat ik maar kon vinden, al waren het soepstengels. Nu proef ik mijn eten en alle afzonderlijke smaken daarin echt. Ik eet dingen als havermout, kwark en soep met een theelepel, zodat ik er wel de tijd voor móét nemen, en zorg tijdens mijn maaltijden voor zo min mogelijk afleiding. Hoe ik eruitzie, heb ik losgelaten. Ik realiseerde me dat de manier waarop ik tegen voeding aankijk nooit beter zou worden zolang ik het als een hulpmiddel zag om mijn lichaam mee te veranderen. Ik heb de focus verlegd naar mijn gezondheid. Het klinkt cliché, maar ik eet nu om te voeden, niet om te vullen.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 9. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Pexels