Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Na het zien van een paar docu’s ben ik in één keer gestopt met vlees eten’

Hap Slik Zeg: ‘Na het zien van een paar docu’s ben ik in één keer gestopt met vlees eten’

Hap Slik Zeg: ‘Na het zien van een paar docu’s ben ik in één keer gestopt met vlees eten’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Christa (38). 

  • Naam: Christa (38), natuurvoedingscoach
  • Woont samen met: Johan (46), chauffeur/personal trainer, Yorn (15) en Iyan (12)
  • Geeft uit aan boodschappen: € 650 per maand
  • Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 100 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Vegaworstjes met bloemkool en gekookte aardappels
  • Dinsdag: Einoedels met wokgroenten, knoflook, cashewnoten, ketjap en five spices
  • Woensdag: Lasagne met vegagehakt, courgette, paprika, ui, knoflook, tomatenblokjes, Italiaanse kruiden en geraspte kaas, plus bechamelsaus met roomboter en havermelk
  • Donderdag: Zoeteaardappel-paprikasoep met ui, knoflook, kokosmelk en baharatkruiden
  • Vrijdag: Miso met zoete aardappel, paprika, tomatenblokjes, zwarte bonen, yoghurt knoflook en ui
  • Zaterdag: Roti met vegakip, sperziebonen, ei, zoete aardappel en een rotivel
  • Zondag: Kliekjesdag (roti)

Hap Slik Zeg

“Ik ontdekte zo’n acht jaar geleden dat yoghurtdrink z’n roze kleur aan geplette luizen dankt. De kinderen waren toen nog een stuk kleiner en dronken dat regelmatig. Het zette me aan het denken: welke bizarre dingen krijgen we nog meer binnen waar we geen weet van hebben? Ik ben me toen meer in voeding gaan verdiepen en heb De Voedselzandloper gelezen. Daarna heb ik, naast mijn kantoorbaan, cursussen gevolgd over natuurvoeding, orthomoleculaire suppletie en orthomoleculaire voeding voor kinderen. Nadat ik mijn baan had opgezegd, begon ik als natuurvoedingscoach voor volwassenen. Later heb ik de overstap naar kinderen gemaakt. Vorig jaar kwam corona en werden veel afspraken afgezegd. Toen heb ik besloten alles anders te gaan doen en ben ik een webshop begonnen.”

Hersenvoer

“Op mijn site watchrisweet.nl wil ik mensen met gezonde voeding laten kennismaken. Het zijn niet alleen kinderen die weinig verstand hebben van hoe een verantwoord eetpatroon eruitziet, ook ouders vinden het vaak lastig daar de juiste weg in te vinden. Via mijn website geef ik trainingen die hen daarbij helpen. Die gaan over voeding, maar ook over beweging en slaap. Over leefstijl eigenlijk. Voordat alles dichtging, heb ik op verschillende basisscholen in mijn woonplaats een praatje gehouden over gezondheid en leerlingen van mijn brainpowercake – een soort bananenbrood – laten proeven. Ik wil ouders motiveren hun kinderen in plaats van Liga’s en Sultana’s gezonde tussendoortjes mee te geven voor in de pauze. In de cake verwerk ik onder meer fijngemalen zonnebloempitten, die zitten vol choline en zijn goed voor je geheugen. Ook rauwe cacao gebruik ik. Daarvan verwijden je bloedvaten, zodat er meer zuurstof naar je hersenen kan worden gestuurd.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Ik trek de grens bij pannenkoeken met shoarma of ansjovis’

Succes met soep

“Sinds een jaar of vijf eet ik vegetarisch. Ik had een paar documentaires gezien over de bio-industrie en ben in één keer gestopt met vlees eten. Het enige waar ik soms trek in heb, is draadjesvlees. Ik heb het weleens nagemaakt met jackfruit. Hoewel het niet kan tippen aan het echte werk, is dat best lekker. Ook in de supermarkt en snackbar komen steeds meer vegetarische alternatieven, dus het voelt niet alsof ik iets mis. In plaats van vlees eten wij vaak eieren en vleesvervangers. En veel groenten. Thuis zijn ze fan van mijn soepen. Vooral de zoeteaardappel-paprikasoep scoort goed. Dat is weleens anders geweest. Vroeger stond ik uren in de keuken om voor iedereen iets anders te maken: als je voor drie man kookt, onder wie twee kinderen, zit er altijd wel eentje tussen die iets te klagen heeft. Gelukkig zijn ze daar nu overheen gegroeid.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 16. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Getty Images