Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap Slik Zeg: ‘Ik kan niet tegen chocolade, maar soms eet ik toch een paar stukjes’

Hap Slik Zeg: ‘Ik kan niet tegen chocolade, maar soms eet ik toch een paar stukjes’

Health
Hap Slik Zeg: ‘Ik kan niet tegen chocolade, maar soms eet ik toch een paar stukjes’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Toetsie (32).

Naam: Toetsie (32)
Woont samen met: Garry (37), Rama (3)
Beroep Toetsie: gastouder
Beroep Garry: grafisch vormgever
Geeft uit aan boodschappen: € 550 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 50 per maand

Deze week op het menu

Maandag: Haver met aubergine, tomaat en zoete aardappel
Dinsdag: Bietensalade met witlof, rozijnen, appel, hennepzaad en pijnboom-, pompoen- en zonnebloempitten. En een boterham
Woensdag: Hetzelfde als dinsdag
Donderdag: Quinoa met zoete aardappel, courgette, doperwten en wortels
Vrijdag: Hetzelfde als donderdag
Zaterdag: Zelfgemaakte patat en linzenkroketjes uit de oven, plus een komkommersalade en een vijgentaartje
Zondag: Hetzelfde als zaterdag

Hap Slik Zeg

“Ik ben echt een gezondheidsfreak. Eten moet lekker zijn, maar ook verantwoord. Als kind had ik veel darmklachten. Ik heb van alles geprobeerd: verschillende diëten, bepaalde voedselgroepen elimineren… Uiteindelijk werden mijn problemen geschaard onder de noemer prikkelbare-darmsyndroom. Op mijn twintigste ging ik het huis uit. Ik moest zelf gaan koken en ging me meer verdiepen in wat wel en niet werkt voor mijn lichaam. Ik begon aan mijn studie fysiotherapie, van daaruit stroomde ik door naar orthomoleculaire therapie. Ik kwam erachter dat ik nooit goed heb leren kauwen. Daarnaast at ik vaak te veel en te gehaast – zeker in tijden van stress. Emotie-eten en schrokken doe ik nog steeds weleens, maar sinds ik me bewuster ben van mijn eetgedrag is mijn buik rustiger.”

Logisch biologisch

“Ik vind het belangrijk dat mijn maaltijden vers zijn, dus ik kook elke dag, ook als we hetzelfde eten als de dag ervoor. Ook alle kruiden die ik gebruik, zijn vers. Op mijn balkon staat een kasje met selderij, peterselie en basilicum. En ik gebruik  bijvoorbeeld altijd gember, nooit gemberpoeder. We eten uitsluitend biologische producten. Het kost wat meer, maar de kwaliteit, de smaak en de structuur zijn zoveel beter. Bovendien vind ik het een mooie markt. Biologische boeren telen op een andere manier. Hun voornaamste doel is niet om zo veel mogelijk geld te verdienen, maar om voedzame gewassen te produceren. Zij hebben gezondheid, net als ik, hoog in het vaandel staan. Zulke mensen steun ik graag. Het leuke aan lokaal boodschappen doen, is dat je sneller met de seizoenen mee-eet. Niet alles is altijd maar het hele jaar door beschikbaar, dat heeft wel wat. Zo kan ik er na driekwart jaar heel erg naar uitkijken om in de zomer weer een zelfgemaakte vijgentaart te eten. Of pompoensoep zodra het herfst wordt, erwtensoep in de winter en richting de lente lekkere rabarbercrumble. Spruiten eet ik tijdens geen enkel seizoen, want die krijg ik absoluut niet weg.”

Lees meer 
Hap Slik Zeg: ‘Sinds ik vegan eet, zijn m’n after dinner dips zo goed als verdwenen’

Verboden vrucht

“Mijn verboden vrucht is chocola. Er zit een oppeppend stofje in – theobromine – waar ik niet tegen kan. Ik krijg er hartkloppingen van. Hetzelfde geldt voor koffie. Dat ik dat niet kan drinken, heb ik jarenlang heel erg gevonden. Ik vind het nog steeds zó lekker ruiken. Soms eet ik toch een paar stukjes pure chocolade, vaak als er iets speelt of als ik niet lekker in mijn vel zit. Daarna krijg ik er last van, geef ik mezelf een uitbrander en laat ik het weer een poosje links liggen – tot de volgende stressvolle situatie zich aandient. Hier herkennen vast veel vrouwen zich in.”

Kaasvlinders

“Je zult me verder nooit koek of snoep zien eten. Het enige bewerkte product dat ik écht niet kan weerstaan, zijn de kaasvlinders van Van Strien. Zo’n twee keer per maand haal ik ze in huis, voor tijdens een film. Daar horen ze voor mij gewoon bij.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 39-2020. Deze editie ligt t/m 29 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee