Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hap slik zeg: ‘Met chocola maak je me niet blij, doe mij maar toastjes met brie of port salut’

Hap slik zeg: ‘Met chocola maak je me niet blij, doe mij maar toastjes met brie of port salut’

Health
Hap slik zeg: ‘Met chocola maak je me niet blij, doe mij maar toastjes met brie of port salut’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flair’s ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Jaimy (30). 

Naam: Jaimy (30)
Beroep: HR-generalist
Geeft uit aan boodschappen: € 500 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 30 per maand

Deze week op het menu

  • Maandag: Halloumi met zongedroogde tomaten en aardpeer-spinaziestamppot
  • Dinsdag: Salade met gerookte forel, sperziebonen, radijsjes, krieltjes en mosterd-dilledressing
  • Woensdag: Zalm met gebakken aardappels en snijbonen
  • Donderdag: Pasta alla Norma met aubergine, tomatensaus en pecorino
  • Vrijdag: Soep met kabeljauw, wortel, prei en koolrabi
  • Zaterdag: Orzo met spinazie en cherrytomaten
  • Zondag: Gegrilde aubergine met truffelolie, pastinaakpuree, paddenstoelen en buffelmozzarella

Hap Slik Zeg

“Ik heb via een uitwisselingsproject twee jaar in Italië gewoond. Er ging een wereld voor me open toen ik erachter kwam dat er op het gebied van pasta’s meer mogelijk is dan alleen macaroni of spaghetti met tomatensaus. Daar heb ik de Italiaanse keuken écht ontdekt. Ik leerde bijvoorbeeld dat pizza met ananas en spaghetti bolognese speciaal voor toeristen zijn bedacht; fruit op een pizza hoort niet en bolognese heet eigenlijk ‘al ragout’. Sinds ik terug ben in Nederland, maak ik mijn pasta carbonara niet meer met room. Het hoort eigenlijk met eieren, die je op het laatste moment toevoegt en laat stollen. Ik heb ook nooit meer cappuccino gedronken na elf uur uur ’s ochtends. Italiaanse koks beschouwen het als een belediging als je zoiets ‘machtigs’ na de lunch of het avondeten bestelt, want het zou betekenen dat je niet vol zit en misschien niet lekker hebt gegeten. In het begin heb ik die fout regelmatig gemaakt. ‘We zijn aan het dineren hoor, we zitten niet aan het ontbijt,’ zeiden mijn vrienden daar dan.”

Liever hartig

“Ik ben half Indonesisch, maar moest als kind gek genoeg niets van Indonesisch eten hebben. Dat was best lastig, want we aten het om de dag. Mijn moeder kookte dan apart voor mij aardappels, groente en vlees, dat vond ik veel lekkerder. Van taart en pannenkoeken moest ik trouwens ook niets hebben, dus kinderfeestjes waren een uitdaging. Toen ik ouder werd, ging ik meer dingen proberen en zo is mijn smaak veranderd. Nu kan ik Indonesische gerechten juist waarderen, maar met een reep chocola maak je me nog steeds niet blij. Doe mij maar een borrel met hartige hapjes. Toastjes met brie of port salut, bijvoorbeeld. Sinds twee jaar eet ik grotendeels vegetarisch. Deze week stond er toevallig drie keer vis op het menu, maar meestal houden we het bij één keer vlees en één keer vis. En altijd biologisch.”

Lees ook:
Hap Slik Zeg: ‘In plaats van mezelf uit te hongeren, at ik regelmatig een kleine portie van iets ongezonds’

Keuken als slagveld

Af en toe bestellen we iets, maar eigenlijk kook ik bijna altijd zelf. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen. Zo heb ik een uiencompote met rode wijn, balsamico-azijn en rietsuiker gemaakt – lekker als bijgerecht op een toastje. De keuken is daarna wel een slagveld, hoor. Als ik echt enthousiast bezig ben geweest zitten de spetters op de lichtknopjes, de handgrepen van de koelkast en de keukenkastjes. Simon weet er alles van: die moet het na afloop schoonmaken – zo hebben we de taken verdeeld. Hij zegt weleens: ‘Je hoofd wil sneller dan je motoriek aankan.’ Tja, ik ben gewoon niet zo handig; ik laat veel dingen vallen. En ik heb weinig geduld: staat er dat iets twintig minuten in de oven moet, dan moet het geen half uur worden. Helemaal niet als ik honger heb.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 6. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee