Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Haken en breien saai? ‘Hartstikke gezond voor je’

Haken en breien saai? ‘Hartstikke gezond voor je’

Haken en breien saai? ‘Hartstikke gezond voor je’

Ieder zo heeft zijn eigen hobby. De een is gezonder dan de ander. De hele dag Neflixen bijvoorbeeld is leuk, maar op een gegeven moment heb je Netflix ook weer uitgekeken. Door naar Videoland dan maar… of je kan breien nog een kans geven. Breien is veel meer dan alleen maar ‘saai’. Het is namelijk hartstikke gezond.

Geluksvogel

Naast alle andere denkspellen, zoals schaken en sudoku’s. Is breien ook goed om je hersenenen in goede staat te houden. Creatieve hobby’s en denkspellen zijn ontzettend goed voor je geheugen. Er word een soort stofje dopamine aangemaakt in je hersenen. Dat stofje komt vrij als je iets doet wat je leuk vind. Dat is HET medicijn tegen geheugenverlies. Naast dat werk je ook met twee handen, als je aan het breien of haken bent. Daardoor moeten je hersenen wat harder werken.

In 2017 was er een onderzoek naar een gevoel wat de mens ervaart, geluk. Dat onderzoek deed Paul Smeets van de Universiteit Maastricht. Zo’n zesduizend Nederlanders, Amerikanen, Denen en Canadezen deden mee aan dat onderzoek. Daaruit is gebleken dat mensen veel gelukkiger worden van sporten en of een hobby doen, wat ze leuk vinden. Televisie kijken is daarentegen een stuk minder effectief.

Gezond

Niet alleen zorgt breien voor een betere mentale gezondheid, maar ook voor een betere fysieke gezondheid. Je hoeft niet per se er te gaan breien, zolang het maar een hobby is wat je leuk vind. Door dat vaak te doen, krijg je ook een lagere bloeddruk. Uit een onderzoek van 1400 mensen blijkt dat hun bloeddruk lager word, zodra ze bezig zijn met plezier. Ook een gezondere BMI en cortisol.

Om nog even terug te gaan op de mentale gezondheid. Zorgt je favoriete hobby ook voor meer zelfvertrouwen. Hoe vaker je een hobby doet, hoe beter je er ook in word. Met kleine babystapjes kom je steeds meer bij je grote doel. Zodra je het hebt gehaald, voel jij je een stuk zelfverzekerder. Dat is ook nog eens super gezond.

Lees ook
Zelfmaak: Kussen breien

Geen paniek

Je hobby uitoefenen is ook nog eens stressbestendig. Door bezig te zijn met dat wat je leuk vind, hoef je even niet te denken aan de deadlines en andere dingen waar je normaal over stresst. Hierdoor heb je even geen negatieve emoties in je hoofd. Dat is ook een beter effect voor je lichaam natuurlijk. Plus, de kalmerende gevoelens blijven nog een aantal dagen hangen.

Als laatste is er nog een leuk feitje en dat is, dat je ook nog eens beter presteert. Dat blijkt uit een onderzoek van San Francisco State University. Het zorgt dus voor betere prestaties op werk. Door je creatieve hobby, ga je creatiever nadenken en leer je nieuwe vaardigheden. Twee vliegen in een klap!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | beeld: GettyImages