Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gezondheidsraad: ‘knutselen met embryo’s moet kunnen’

Gezondheidsraad: ‘knutselen met embryo’s moet kunnen’

Health
Gezondheidsraad: ‘knutselen met embryo’s moet kunnen’

De Gezondheidsraad pleit voor een wetswijziging zodat het mogelijk wordt om menselijke embryo’s te ‘wijzigen’. Met het aanbrengen van wijzigingen in het DNA kunnen erfelijke ziekten bij het nageslacht worden voorkomen, meldt de raad dinsdag.

Lees ook
9 x creatieve babynamen waar je gelijk verliefd op wordt

DNA ‘herschrijven’
Momenteel is het alleen toegestaan om zogenoemde ‘restembryo’s’, bevruchte celklontjes die overblijven na bijvoorbeeld een ivf-behandeling, te gebruiken voor onderzoek. De techniek is echter al een flink stuk verder: het is tegenwoordig mogelijk om het dna van net bevruchte eicellen chirurgisch te bewerken. Ouders met een erfelijke ziekte in de familie kunnen hierdoor een kind krijgen dat die ziekte niet heeft.

Beoordelingskader nodig
“Om de ontwikkelingen in goede banen te leiden, is een geactualiseerd juridisch-ethisch beoordelingskader onmisbaar. Overheid, wetenschap en samenleving zullen bovendien samen moeten bepalen wie wanneer waarover besluit en op basis van welke argumenten”, aldus het adviesorgaan.

Tijd voor verandering
Nu is er nog een verbod op het verrichten van wetenschappelijk onderzoek met speciaal daarvoor gecreëerde embryo’s. De Gezondheidsraad heeft het ministerie van Volksgezondheid geadviseerd dit verbod op te heffen.

‘Designer-baby’s’
Niet iedereen is te spreken over het voorstel van de Gezondheidsraad. Sommige wetenschappers vrezen dat de beslissing vrij baan zou kunnen geven aan genetisch gemodificeerde ‘designer-baby’s’.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Shoppen is altijd een goed idee