Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gezonder eten? Zo omzeil je de valkuilen van verleidingen

Gezonder eten? Zo omzeil je de valkuilen van verleidingen

Gezonder eten? Zo omzeil je de valkuilen van verleidingen

Iedereen kan succesvol afvallen. Maar along the way loop je vast weleens in een valkuil. Geen probleem! Mieke Kosters, expert in eetgedragsverandering die je helpt bij de Fit & Gezond Flair Challenge, trekt je er weer uit.

De valkuil

Mieke: ‘Soms hoor ik van vrouwen die bezig zijn met een afslankpoging dat ze het lastig vinden om bewust te kiezen voor eten. ‘Ik begrijp wel wat je bedoelt met bewust eten,’ zeggen ze dan. ‘Maar dat vergeet ik wanneer ik een ‘graving’ naar chips heb. Dan denk ik helemaal niet na en voordat ik het weet is de hele zak leeg.’

Stap 1

Als je weet dat onbewust eten een patroon voor je is, heb je al een stap in de goede richting gezet.

Stap 2

Erachter komen wat er speelt waardoor je die onbedwingbare eetdrang voelt. Je hebt waarschijnlijk geen honger. Wat zit er dan achter je eetdrang? Heeft dat misschien te maken met vermoeidheid, verdriet of stress? Waarom wil je eten? Luister naar jezelf wanneer je hand weer in die zak chips verdwijnt. Neem een time-out.

Stap 3

Vverantwoordelijkheid nemen. Als je je bewust bent van de behoefte achter je eetdrang, kun je er iets mee. Wil je nú slank worden en blijven? Dan moet je leren te kiezen voor wat je werkelijk wilt. Soms is dat slapen, afleiding, aandacht of troost. Gun jezelf wat je echt wilt. Dan eet je niet en ervaar je geen frustratie: je wordt alleen maar blijer en slanker!

En nee, dat is niet makkelijk: je bent waarschijnlijk gewend eten als oplossing te gebruiken. Maar om dit soort patronen draait deze challenge juist. Overeten lost niets op. Nooit. Patronen doorbreken is niet altijd leuk en gezellig, maar wel heel erg de moeite waard. Als je leert te voelen en te erkennen wat je werkelijk nodig hebt, kun je bewust kiezen voor een echte oplossing. Daar word je niet alleen slanker van, dat maakt je leven leuker en vrijer. Jij kiest voor jezelf!

Meer hierover lezen? Doe samen met duizend andere vrouwen mee met de Fit & Gezond Flair Challenge. Wij helpen je weer fitter en happier te voelen in je lijf! Check hier alle opdrachten en tips van de challenge.