Je bent hier: Home > Health > Gezonder eten? Etiketten ontcijferen doe je zo:

Gezonder eten? Etiketten ontcijferen doe je zo:

Health
Gezonder eten? Etiketten ontcijferen doe je zo:

Natuurlijk wil jij ook gezond leven, maar wie leest nu al die etiketten uit de supermarkt (#aintnobodygottimeforthat)? Al die grammen, percentages en onuitspreekbare ingrediënten zijn Chinees voor ons. Gelukkig verklappen enkele voedingsdeskundigen waar we wel op moeten letten. 

Focus op vezels

Een kleine vuistregel: zorg dat je ingrediënt minimaal drie gram vezels bevat. De vezels in voeding zorgen voor een vol gevoel en verhinderen dat je te veel eet. Als een snack te weinig vezels bevat, kan dat een aanwijzing zijn dat het om bewerkt voedsel gaat. Dat is voeding die in hoge mate bewerkt is en die je nooit in de natuur in die vorm of kleur zou vinden. Hate to break it to you: M&M’s groeien niet aan bomen. Dus deze zijn ook bewerkt…

Sugar, oh, honey honey

Als je brood, yoghurt of ontbijtgranen in de supermarkt koopt, kijk je het beste even naar het suikergehalte op het etiket. Mik op 8 gram of minder. Zo weet je zeker dat je geen dingen in je mond stopt die echte suikerbommetjes zijn. Van te veel suiker kom je aan en loop je meer risico op het ontwikkelen van diabetes.

Tussen de lijntjes

Er zit suiker in de meest onverwachte dingen (bijvoorbeeld in tomatensaus), dus het is belangrijk dat je de ingrediëntenlijst ook eens onder de loep neemt. Als je je geraffineerde suikerinname wilt verminderen, moet je op zoek gaan naar andere benamingen voor suiker. Suiker staat namelijk niet altijd als zodanig op de verpakking. Er bestaan oneindig veel andere benamingen voor de zoetstof.

  • Basterdsuiker
  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Fructose(-stroop)
  • Maïsstroop
  • Geleisuiker
  • Glucose(-stroop)
  • Glucose-fructosestroop
  • Invertsuiker
  • Kandij(-suiker)
  • Kristalsuiker
  • Maltodextrine
  • Melasse(-stroop)
  • Rietsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Suiker
  • Vanillesuiker

Pak die proteïnen

Proteïnen of eiwitten geven je een langer vol gevoel. Daarom is het nuttig om op de verpakking op zoek te gaan naar deze voedingsstoffen. Als je een energiereep eet bijvoorbeeld, kies er dan een met minstens 5 à 6 gram eiwitten. Kijk ook naar de oorsprong van de eiwitten. Noten en erwten zijn een goede eiwitbron, maar er bestaan ook ongezondere varianten. Vegetarische proteïnen zoals een veggie burger bevatten het liefst minimum 7 gram eiwitten per portie.

etiketten2

Opletten met transvetten

Laat je niet verleiden door verpakkingen waar ‘geen cholesterol’ op staat. Onderzoekers hebben aangetoond dat de cholesterol uit voeding weinig impact heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. In 2015 werd zelfs vastgesteld dat cholesterol geen invloed heeft op overconsumptie van eten. Kijk liever naar de transvetzuren op een verpakking.

Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten, en er zijn ook transvetten, of transvetzuren. En die transvetzuren zijn veel schadelijker voor onze gezondheid dan de meer bekende verzadigde vetzuren. We vinden die transvetten vooral in smeervetten als margarines en dergelijke, maar ook koekjes, afgeleiden van brood… enzovoort.

Vergeet (het totale percentage) vet

Avocado, olijfolie, noten, zalm… Allemaal gezonde ingrediënten die rijk zijn aan enkelvoudige, onverzadigde vetten. Als je een granolabar met noten eet, moet je dus niet schrikken als er 10 of 14 gram vet op de verpakking staat.

Calorieën uit vet

Op de verpakking zul je soms ‘calorieën uit vet’ bij de calorieën zien staan. Negeer dit lijntje maar, want het vertelt jou niks. Vet hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Als het een gezonde vetbron is (noten, vis, avocado), kun je het zonder schuldgevoel opeten.

etiketten3

Lees ook:

Bron: flair.be//afbeeldingen: giphy

Shoppen is altijd een goed idee