Je bent hier: Home > Health > Sporten of ontspannen? 5 voordelen van de sauna

Sporten of ontspannen? 5 voordelen van de sauna

Health
Sporten of ontspannen? 5 voordelen van de sauna

Een griepje wil je niemand graag onder de leden hebben. Wat nou als we je vertellen dat een bezoekje aan de sauna hieraan kan helpen? What a lifehack! Maar niet alleen je snotterige neus verdwijnt door het relaxen in dit warme hokje. We zetten nog vier andere gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

Buiten het feit dat een dagje naar de sauna heel ontspannend is en dus goed werkt tegen stress, doet het nog veel meer voor je lichaam. Zo zorgt de stoom, met vaak toegevoegde etherische oliën, dat je weer vrij kan ademen. En door de hitte maakt je lichaam meer witte bloedcelletjes aan, die weer zorgen voor een beter afweersysteem. Zeg maar gedag tegen die griep!

Blauwe plekken en wondjes

Die hoge temperatuur heeft ook als uitwerking dat je bloedvaten uitgaan zetten. Je doorbloeding wordt beter en wondjes en blauwe plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Lees ook
Waarom je altijd een extra handdoek moet meenemen naar de sauna

Hetzelfde effect als de sportschool

We zoomen nog even verder in op het hart. In de sauna verhoogt je hartslag namelijk met zo’n 50 tot 70 procent. Als je daarna onder de koude straal stapt, daalt deze weer. Hierdoor train jij je hart, net zoals je doet bij een goede sportsessie.

Natuurlijk kost dat verhogen en verlagen van je hartslag, enorm veel energie. Om die energie te vinden, gaat je lichaam uit zichzelf overtollige calorieën aanpakken en verbranden. Zweten in de sauna, of zweten in de sportschool? Wat ons betreft is de keuze snel gemaakt.

Glanzend huidje

Zweten kan je misschien als smerig zien, maar dat is het totaal niet. De dode huidcellen op je huid verdwijnen door die zweetdruppeltjes en je poriën openen zich waardoor je minder last krijgt van puistjes en andere oneffenheden. Na een kwartiertje in de sauna heb jij een glanzend huidje om mee te stralen.

Lees ook
Bedgeheimen: ‘We gaan graag naar sauna’s met een happy ending’

Gelukshormoon

Logisch dat je, nu je deze bovenstaande redenen weet, al behoorlijk gelukkig de sauna verlaat. En er komt nog meer geluk je kant op, want door de warmte maakt je lichaam extra endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd.

Na een ontspannen bezoekje gaat die lach dus niet meer van je gezicht af. Die opgebouwde endorfine bouwt zich s’ avonds vanzelf weer af, waardoor jij heerlijk rustig je bed in duikt. En een goede nachtrust zorgt weer voor een goede gezondheid. Alleen maar voordelen, zo’n uitje naar de sauna!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee