Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Op déze zes manieren laat je mensen zich gezien, gehoord en begrepen voelen

Op déze zes manieren laat je mensen zich gezien, gehoord en begrepen voelen

Op déze zes manieren laat je mensen zich gezien, gehoord en begrepen voelen

In deze barre tijden is het soms lastig om een stapje terug te doen. Mentale gezondheid is ontzettend belangrijk en een van de weinige dingen die ons nu nog overeind houdt. Het is dan ook belangrijk om elkáár daarbij te helpen. Dit zijn zes manieren om iemand anders zich gehoord, gezien en begrepen te laten voelen.

Een luisterend oor

Komt iemand naar jou toe met een probleem of situatie, dan mag je ten eerste dankbaar zijn dat die persoon jou in vertrouwen neemt. Soms is het lastig om te reageren op een situatie waar jij zelf niet in zit of waar je eigenlijk niets van af weet. Wil je die persoon helpen, maar heb je geen idee hoe? Volg dan deze tips en dan garandeer ik je dat jullie beiden met een opgelucht hart verder kunnen.

1. Wees aanwezig

En dan bedoel ik dat niet in de fysieke vorm, maar mentaal. Wees geheel aanwezig met je gedachten. Wanneer iemand iets vertelt, gebeurt het soms dat je gedachten (per ongeluk) naar iets heel anders gaan. Het belangrijkste om een goed gesprek met iemand te voeren – of als iemand jou in vertrouwen voor iets neemt – is het mentaal aanwezig zijn.

2. Luisteren en reflectief antwoorden

In plaats van dat je meteen reageert op iemands verhaal, luister eerst goed en laat diegene zijn of haar verhaal afmaken. Het is niet erg als je niet meteen reageert, want je mag best even nadenken over wat die persoon jou heeft verteld. Daarna is het tijd voor reflectief antwoorden. Zinnen herhalen en vertellen dat je het begrijpt, kan soms al genoeg zijn. En degene die jou het verhaal heeft verteld, voelt zich in ieder geval gehoord.

3. Oordeel niet meteen

Wanneer je beste vriendin jou iets vertelt waar je het totaal niet mee eens bent, kan het soms verleidelijk zijn om meteen je mening te uiten. Probeer tijdens zo’n situatie zo blanco mogelijk te zijn. Luister eerst en reageer daarna pas. Vind je dat lastig? Probeer dan eens te kijken vanuit haar perspectief en zet jezelf ervoor in de plaats. Dat kan voor veel meer begrip zorgen.

4. Gevoelens zijn niet ‘goed’ of ‘fout’

Aan gevoelens kun je niks doen en je lichaam, hart en hoofd voelen nou eenmaal wat ze willen voelen. Gevoelens zijn dus niet ‘goed’ of ‘fout’. Als iemand gevoelens aan jou uit, is het dan ook enorm belangrijk dat je niet meteen laat merken wat jij ervan vindt. Mocht je het er niet mee eens zijn; reageer dan alsnog met begrip en zorg er in ieder geval niet voor dat iemand zich schuldig voelt om hun gevoelens.

5. Probeer niet meteen met een oplossing te komen

Als iemand naar je toe komt met een probleem, is ons eerste instinct vaak om het probleem om te lossen en om die persoon te helpen. Supergoed, natuurlijk. Maar soms is het enige wat iemand nodig heeft, een luisterend oor. Vaak wil iemand gewoon even z’n ei kwijt door het probleem uit te spreken. Dit, tenzij er natuurlijk om een oplossing wordt gevraagd.

6. Vertel diegene dat je er voor ze bent

Een bevestiging als deze ontvangen is heel belangrijk, als je iemand wil laten weten dat je ze hoort, ziet en begrijpt. Zeg nou zelf, als iemand tegen je zegt dat ze er voor je zijn, daar word je toch meteen gelukkig van?

Lees ook
Waarom een strandwandeling niet alleen leuk is, maar ook gezond

Gezien, gehoord en begrepen

Nogmaals het is een voorrecht wanneer iemand naar jou toe komt met een probleem of situatie. Om ervoor te zorgen dat iemand dit blijft doen is luisteren denk ik het allerbelangrijkste. Mensen hebben mensen nodig. Zeker in deze vreemde tijden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Poosh | Beeld: Getty